Цената на петрола се покачва за четвърта поредна сесия днес, като проби над нивото $60 за барел, в следствие на спекулациите, че ОПЕК ще обяви официално понижение на дневните добивни нива през седмицата.

Американският лек петрол с доставки ноември се покачва днес с 25 цента до ниво $60.19 за барел, след като в понеделник направи шеметно рали на горе с $1.37. Лондонският брент петрол добавя нови 31 цента към цената си, като днес се продава за $61.97 за барел.

Министрите от ОПЕК ще се съберат на официално съвещание в четвъртък в Катар, за да финализират сделката за понижение на дневните си квоти, с цел ограничаване на спада на цената на суровината. Припомняме, че само за последните два месеца, цената на суровия петрол се срина от $78.40 за барел през юли до $57.30 миналата седмица.

Все още обаче остава не по-малко важния въпрос, дали ОПЕК ще направи съкращението от номиналните си добивни нива или от реалните, тъй като има разлика между двете с около 500 хил. барела. Страните-членки от организацията не можеха да се разберат с колко точно да се понижат дневните добивни нива повече от  2 седмици.

Цената на суровината се срина от рекордните си нива отбелязани през юли, главно заради нарастващите американски запаси от суров петрол и заради опасенията от силно забавяне на икономическото развитие в световен мащаб. С наближаването на зимния отоплителен сезон обаче, все повече ще се покачва и потреблението на петрол.

Според метеоролозите в САЩ, тази зима се очаква да е малко по-студено от миналата, която пък беше необикновено топла, но все пак доста над 30-годишната средна норма.