Ирак ще се опита да увеличи добива на петрол от 2,5 млн. барела до 4,5 млн. барела дневно до края на 2010 г. Както съобщава ИТАР-ТАСС, това е заявил днес на пресконференция в Токио петролният министър на Ирак Хюсейн Аш-Шахрастан.

По думите му до 2012-2013 г Багдад би искал да увеличи добива на петрол до 6 млн. барела дневно.

Със сигурност обаче достигането на тези резултати се нуждае от сътрудничество с чуждестранни петролни корпорации, а също и ще зависи от ситуацията на световния пазар на петрола и от икономиката на Азия, където на първото време смята да се предлага иракския нефт, заявил Аш-Шахрастан.

Министърът съобщил за намерението до края на годината да бъде приет закон за горивата, който ще даде възможност на най-големите транснационални корпорации да участват в разработката на нефтени находища в Ирак.

На преговорите в Токио днес между иракския министър и министъра на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Акиро Амари, страните изразили намерение да активизират сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Япония обещала на Ирак преференциален кредит за разширяване на мощностите на нефтопреработвателния комбинат в Басра в размер на 2,079 млрд.йени( $ 17,5 млн.) с 0,75 % годишна лихва, със срок на изплащане 40 години и 10 годишен гратисен период.

Тези пари ще бъдат заделени от сумата 3,5 млрд.долара, която през 2003 г. Токио обеща на Багдад като кредити.

За петролния сектор в Ирак сума от този мащаб се предоставя като кредит за първи път.