Причините чуждите предаватели да заглушават радио и телевизионния ефир по българското Черноморие са нежелание на Турция да направи проверка на разпръскването, както и слабия сигнал на българските предаватели, съобщи news.bg.

Това обясни министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в отговор на казаното от Ясен Пенчев, че през лятото вълните на радио и телевизионния ефир по цялото българско Черноморие се превземат от турски и румънски програми.

България преговаря от 11 години с турската страна за изработване на методика за оценка на трансграничното разпръскване, но до този момент от турска страна няма разбиране на усилията на българската държава, заяви министър Калфин.

Според него смущението на чуждите радио и телевизионни станции ще може да се ограничи след въвеждането на цифровото разпръскване.

Външният министър съобщи още, че при поискване от БНР има възможност за предоставяне на нови честоти за излъчване по Черноморието.

Възможности за решаването на проблема със заглушаването на българските радио и телевизионни честоти могат да се намерят и при приемането от парламента на бюджетите на БНР и БНТ, заяви още Калфин, цитиран от БНР.

Той призова депутатите да имат това предвид при гласуването на Закона за бюджета.

Вицепремиерът обяви, че решаването на въпроса с инвазията на чуждите радио и телевизионни станции ще се търси съдействие и от международни институции.