В сила влизат деветте „утвърдени стандарта" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Новите изисквания ще започнат да се прилагат в производството от началото на следващата седмица (2 август). Продуктите, произведени по тези стандарти ще могат да носят наименованието „Стара планина". Това се отнася за варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо.
Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас.

Това стана след заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, съобщават от ведомството. 

В продуктите, произведени под тази марка няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др.
За сравнение според Българските държавни стандарти в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2.5 до 5% соя.

Изискванията бяха разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията намесопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка, съобщава news.bg.

В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение. „Утвърдените стандарти" са доброволни.

Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2.2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо - не повече от 3.5%.

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество.

Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамим С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249).
Забранява се влагането на оцветители.

ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.