В сила влизат деветте „утвърдени стандарта" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Новите изисквания ще започнат да се прилагат в производството от началото на следващата седмица (2 август). Продуктите, произведени по тези стандарти ще могат да носят наименованието „Стара планина". Това се отнася за варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо.
Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас.
Това стана след заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, съобщават от ведомството.
В продуктите, произведени под тази марка няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др.
За сравнение според Българските държавни стандарти в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2.5 до 5% соя.
Изискванията бяха разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията намесопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка, съобщава news.bg.
В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение. „Утвърдените стандарти" са доброволни.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2.2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо - не повече от 3.5%.
В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество.
Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамим С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249).
Забранява се влагането на оцветители.
ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.
giggs
на 01.08.2010 в 21:17:39 #10Кучетата лаят а кервана си върви !!!!
el viejo
на 31.07.2010 в 22:10:48 #9Това е страхотна манипулация на това правителство, която ще осигури по-високи цени на месото и колбасите на близки до тях фирми, които ще напишат на етикетите на стоката си, че е произведена по новите стандарти и на тях ше им се вярва, всяка фиема, която не е в обръчите на ГЕРБ, ако се осмели да предлага стока по новите стандарти, най-вероятно ще бъде съндардисана от проверки и последващи наказателни постановления! Поредна витка по спиралата на цените на месо и месни произведения, проведена с шумотевица помагаща за нейното по-леко възприемане! Нищо ново. Дори тривиално. Но, върви с гарант ген. Бойко Борисов. Въпросът е, до кога тариактите ще експлоатират авторитета на Премиера, а от друга страна, той самият има ли сили да озапти мазнещите се мошеници, които се пльоскат по корем пред него и си уреждат далавери!
Argente
на 31.07.2010 в 17:34:49 #8Лъжа !!! Това не са истински стандарти, а ТД или ТС документи. Истнинските стандарти са с име БДС и си имат номер, например: БДС 12:2010 „Българско кисело мляко” http://www.bds-bg.org/standard/info.php?standard_id=53948 или БДС 127:1983 Колбаси малотрайни варено-пушени и обвивки. какъв стандарт има и дали е действащ всеки може да провери на страницата на БИС полето: търсене - като напише на български какъв стандарт търси http://www.bds-bg.org/ !!! има ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛНАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ Обн. ДВ. бр. 88 от 4.11.2005 г. Чл. 5. (В сила от 04.11.2005 г.) (1) Българските стандарти се прилагат доброволно. (2) В нормативен акт, който съдържа технически изисквания, могат да се правят препращания към български стандарти и/или части от български стандарти, само когато с нормативния акт се въвежда европейско право. (3) Органите на изпълнителната власт, които разработват нормативни актове, в които има препращане към български стандарти и/или части от тях, разработени на национално ниво, съгласуват проектите на нормативните актове с БИС. (4) Българският институт за стандартизация извършва обявяване на стандартите по ал. 3 в съответствие с чл. 35 - 38. Чл. 44. Българските стандарти влизат в сила след публикуване на означенията по чл. 4, ал. 1 и наименованията им в официалния бюлетин на БИС. ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛНАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ Обн. ДВ. бр. 88 от 4.11.2005 г. Чл. 43. Разработеният и приет проект на български стандарт се представя за одобряване от изпълнителния директор на БИС. Чл. 44. Българските стандарти влизат в сила след публикуване на означенията по чл. 4, ал. 1 и наименованията им в официалния бюлетин на БИС. ПО ЗАКОН - САМО БЪЛГАРСКИЯТ ИНСТИТУТ ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ утвърждава стандартите и НИКОЙ ДРУГ !!! Българският институт за стандартизация (БИС) е националният орган за стандартизация в Република България. Той е създаден по реда на Закона за националната стандартизация от 2005 г. (ДВ, бр. 88 от 4 ноември 2005). БИС е обществено-правна организация, в която членуват всички заинтересовани от дейността по стандартизация фирми, организации и институции. Основни дейности на БИС: •разработва, приема и одобрява български стандарти; •участва в работата на европейските и международните организации за стандартизация; •издава, публикува и разпространява български стандарти, проекти и стандартизационни документи; •издава официален бюлетин и каталог на българските стандарти
RGB
на 31.07.2010 в 15:56:59 #7Ами да го регистрират като стандарт - кренвирши с 50% тоалетна хартия, да го обявят публично и хората да знаят какво е като го купуват. Другата фирма пък да обяви стандарт със 100% месо, ако пазарът и позволява да го прави, със 60% и т.н.. И контролните органи да следят дали фирмите спазват обявените от самите тях стандарти и ако не ги спазва да я глобяват. Групи производители могат да обявят общи стандарти, да ги регистрират със запазена търговска марка и да печелят от марката и запазването на стандарта. Точно така се прави. Ето това е правилна държавна политика, да следи спазването на правилата, а не да създава правилата. А не държавата да измисля стандарти, разчитайки на спомените на по-възрастните хора та белким на министъра му се вдигне малко рейтинга. Така само се харчат напразно държавни пари и се прикрива истината за безпомощното и некадърно държавно управление. Това е същото като с насилието на полицаите - понеже не знаят как и не могат да вкарат престъпниците в затвора с истински доказателства, раздават шамари и ритници та народът да си мисли, че вършат много работа. Министърът на земеделието пък вместо да си върши земеделската работа - измисля стандарти и омайва журналистки.
rincewind
на 31.07.2010 в 15:19:38 #6RGB прав си принципно, но ние българите пак сме наопаки кое ще регистрират като стандарт? кремвирши с 50% съдържание на кенефна хартия, останалото соев протеин ли? или кайма дето няма месо? трябва да има контрол! я да видим в белите страни ако всички производители на месни продукти се опитат да пробутват боклуци като в България кво ще стане?
RGB
на 31.07.2010 в 15:02:13 #5Nevermind БДС, Българските държавни стандарти са отменени защото са остатък от тоталитарната икономика и централното планиране на стопанството, несъвместими са с капитализма и пазарната икономика. На държава, която се е оттеглила от икономиката и не се занимава с управление на производството не и е работа да измисля стандарти защото технологиите се развиват бързо и никой не ги познава по-добре от частните производители. Ако такава държавата се опита да управлява производството със стандарти, тя ще спира икономическото развитие, ще ограничава конкуренцията. Ти представящ ли си каква ще е бюрокрацията да се промени един държавен стандарт, особено при конкуриращи се искания на отделните производители. При капитализма също има стандартни, но те се правят от частни организации, консорциуми на фирми и други. Кой стандарт ще се утвърди решава пазара. Международната организация за стандарти - ISO и националните организации са институция, в която се регистрират стандартите, не такава, която ги създава. Създават ги производителите. Затова министърът да не се занимава с телевизионни изявления по повод някакви безсмислени стандарти (защото това отново не са БДС стандарти, а някаква негова измислица), а да осигури пари за земеделците и да си върши министерската работа, а не пиар кампании.
Nevermind
на 31.07.2010 в 14:41:27 #4RGB. ___________ Кои точно са качествените колбаси?? Например такива, които не съдържат оцветители и овкусители?? Като изключиш експерименталните колбасите на "Краси" по БДС от 1983 г. , всички други са пълни с всевъзможни боклуци, независимо от цената. Нормално е колбаси от месо да бъдат по-скъпи. Когато не можеш да си ги позволиш, ситуацията е ясна - ще ядеш зеленчуци или кренвирши от копита и рога за 4лв/кг. Обаче не, българина трябвало да има месо на масата. Нищо, че не е месо, или че е замразено от 20 години. Не е важно качеството, а количеството. После защо сме на първо място по онкологични болести...Ами откакто отмениха БДС и някои фирми започнаха да продават химия вместо месо нещата излязоха извън контрол. Браво на министъра. Може би единсвеният, който досега е свършил някаква работа. Л*йната на Белла, Тандем, Соларис и т.н., които тровят народа не трябва да се именуват с надписи "месо, кайма или колбас" ... Виж "специалитет", "деликатес" и т.н. повече им отива!
RGB
на 31.07.2010 в 14:13:36 #3И защо му сваляш шапка на министъра? Защото си прави ПиАр, занимавайки ни с глупости? В тази поръчкова статия не пише, но по телевизията добре обясниха, че "новите" колбаси ще са на по-високи цени. И ще се продават отделно от старите, в отделен щанд и с отделни етикети. Ако над щанда поставят и портрета на министъра, мечтата му ще е реализирана, но и това, че го дават по телевизията и говорят, че бил свършил нещо, го прави щастлив. Качествени колбаси и сега има, само са по скъпи - каквито ще бъдат и новите. И тогава за какво е този шум? Хората без доходи и с малки доходи няма да купуват от колбасите на министъра, а от по-евтините, онези със соя и заместители на месо. Нищо не се променя, освен, че ще имаме колбаси с нови етикети, които няма да се купуват защото са по-скъпи. Вместо да правят пиар министрите да измислят как да направят хората по-богати, сега само създават проблеми на производителите да правят нови етикети и опаковки. Които впрочем пак ще платят потребителите.
Nevermind
на 30.07.2010 в 19:26:46 #2Браво на министъра
, дано и контролът върху храните вече бъде по-сериозен 
VioletRay
на 30.07.2010 в 17:31:01 #1Браво! На този министър шапка му свалям! Браво!