Девет бозоварни са с временно преустановена дейност до привеждане на готовия продукт в съответствие с нормативните изисквания, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Предприятията са използвали неподходящи капачки на опаковките, които са лесни за манипулация, не позволяват надеждно съхранение и не гарантират безопасността на продукта.
През последните две седмици БАБХ извърши проверки на всички обекти за производство на боза в страната. Общият брой на проверените обекти е 79.
Издадени предписания за отстраняване на несъответствия - 43 бр.
Издадени заповеди за временно спиране дейността на обекти- 9 бр.
Съставени актове за административни нарушения - 6 бр.
Нарушенията са свързани с неспазване на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, липса на писмени доказателства за провеждане на собствен мониторинг по качествени показатели чрез извършване на лабораторни изпитвания.