От 16 години не сме имали такава богата реколта от пшеница, през тази година тя ще надхвърли 4,250 млн. тона. Това заяви за Money.bg Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. За сравнение миналата година добивът е бил 2,2 млн. тона.

Причина за златния урожай са добрите климатични условия и факта, че тази година за първи път българските производители се възползваха от субсидиите за единно плащане на площ. Заради неспазване на европейските стандарти около 5 хиляди стопани са били глобени.

Според Аврамов не повече от 950 хиляди тона пшеница от реколтата ще бъде с добри хлебопекарни качества. Той се оплака, че българските мелници предлагат много ниска изкупна цена за зърното - 220-230 лева за тон. Офертите на чуждите предприемачи са по-изгодни, посочи Аврамов.

Вече е реализиран износ на пшеница за Алжир на цена от 330 лева за тон. Румънските предприемачи предлагат цена от 280 лева за тон. Ако нашите мелници не предложат по-добри оферти, е възможно зърното с добро качество да отиде за износ, което няма да е в полза на хлебопроизводителите, предупреди Красимир Аврамов.