Рейтингът на най-ненадеждните употребявани автомобили на възраст от шест до 20 години е съставен от анализаторите на британското издание Whatcar.com съвместно със застрахователната компания MotorEasy. Според тях този списък трябва да помогне на шофьорите да направят правилния избор на вторичния пазар, за да не харчат големи пари за чести ремонти на автомобили в бъдеще .

В анкетата са участвали общо 25 000 шофьори. Всички те бяха помолени да опишат проблемите с машините си, които са срещнали през последните 24 месеца. Въз основа на тези данни е съставен списък на най-проблемните автомобили. Повечето от тях се продават и са популярни и на българския пазар на употребявани автомобили.

Tesla Model S (2014-2022)

Единствената електрическа кола, попаднала в антирейтинга за надеждност, е Tesla Model S. Според проучването 64% ​​от собствениците на тази американски автомобил са имали поне една неизправност по време на работа за две години. Както признават собствениците, неправилната работа на електрониката, батериите, навигацията и климатика се е превърнала в истинско главоболие за тях. Шофьорите също се оплакват от окачването и електронните асистенти.

В 50% от случаите разходите за ремонт на Tesla Model S са поети от самата компания.

Снимка 586689

Източник: Nissan

Nissan X-Trail (2014-2022)

Според авторите на изследването японският Nissan X-Trail има репутацията във Великобритания на много надежден кросоувър. Въпреки това, според резултатите от проучването, беше възможно да се установи, че 45% от собствениците на тази машина веднага са се сблъскали с голям брой неизправности по време на работа на машината. Най-често възникват проблеми с работата на климатика, акумулатора, спирачките, електричеството, изпускателната система и скоростната кутия.

За 35% от собствениците на Nissan X-Trail ремонтът на автомобила е безплатен (гаранционен). Въпреки това, 10% от анкетираните са имали по-малко късмет и са били принудени да платят повече от £1500 за работа. В половината от случаите ремонтът на автомобила отнема един ден. Останалите 50% от колите стояха в сервизите повече от седмица.

Land Rover Discovery (2004-2017)

Друг лидер в антирейтинга е всъдеходът Land Rover Discovery. Собствениците на колата се оплакаха от ненадеждността на колата, както и от високата цена и сложността на ремонтите. През последните две години 46% от собствениците на Land Rover Discovery са се сблъскали с проблеми с SUV наведнъж. Според автомобилистите най-често възникват проблеми с батерията, спирачната система, двигателя, горивната система и окачването.

Само 6% от колите са ремонтирани в гаранция. За повечето собственици на Land Rover Discovery ремонтът струва £750. В същото време 35% от анкетираните казаха, че трябва да платят от £1000 до £1500. за услугата. Обикновено ремонтът на SUV в сервизни центрове отне около седмица.

Снимка 236955

Източник: GettyImages

Lexus RX (2003-2009)

Впечатляващият стил и впечатляващата гама от опции правят Lexus RX привлекателна покупка. Проблемите с надеждността обаче развалиха опита на много участници в изследването на тази машина. Така 45% от анкетираните съобщават за проблеми с автомобила. Повечето от оплакванията на шофьорите бяха причинени от окачването и спирачната система.

Ремонтът на японски кросоувъри също отнема много време. В резултат на това 36% от автомобилите са прекарали повече от седмица в сервизите.

Снимка 221404

Източник: GettyImages

Opel Astra (2009-2015)

Ситуацията с надеждността на комбито Opel Astra с бензинов двигател не е най-добрата. Затова 44% от анкетираните съобщават за различни неизправности на тази машина, с които са се сблъскали напоследък. Най-често шофьорите се оплакват от работата на климатика, скоростната кутия, окачването и електрониката.

Поради възрастта на автомобилите, нито един водач, участвал в анкетата, не може да разчита на безплатен ремонт (в гаранция). Въпреки това, според собствениците, пътуването до сервизния център не е ударило силно джоба им. Средната сметка за ремонт е била по-малко от £300 . В почти всички случаи цялата работа от майсторите отнема около един ден. Само 11% от собствениците на Opel Astra са чакали колата си повече от седмица.

Снимка 507862

Източник: Peugeot

Peugeot 2008 (2013-2019)

В антирейтинга на надеждността попадна и френският кросоувър Peugeot 2008. Най-често колата има проблеми с изпускателната система и окачването. Общо около 44% от анкетираните собственици на този модел се оплакват от такива неизправности.

Повечето шофьори обаче отбелязват, че въпреки повредите, автомобилите остават в движение и могат самостоятелно да стигнат до сервизните центрове. В същото време ремонтът на кросоувърите беше доста дълъг - повече от седмица. В 22% от случаите Peugeot покрива разходите за ремонт (в гаранция).

Снимка 536389

Mercedes-Benz C-Class (2014-2021)

44% от шофьорите са имали много оплаквания относно германския седан Mercedes-Benz C-Class. Става дума изключително за дизеловата версия на тази машина. Най-често собствениците на тези автомобили се сблъскват с неработеща изпускателна система и електроника. Също така в списъка с най-често срещаните проблеми: неизправности на окачването, двигателя и батерията.

Също така собствениците на седана със знак минус отбелязаха продължителността на ремонта и цената на работата.

Снимка 551826

Източник: Nissan

Nissan Qashqai (2014-2021)

Слабите места на японския кросоувър Nissan Qashqai от второ поколение с бензинов двигател са електрониката, батерията и климатикът. Именно върху тях се оплакаха 43% от собствениците на този автомобил по време на проучването. В същото време дизеловата модификация на автомобила се оказа по-надеждна. През последните две години 30% от анкетираните са закарали такава кола в сервиза.

В повечето случаи неизправностите не попречиха на автомобила да пристигне сам в сервиза. Освен това за 29% от автомобилистите гаранционните ремонти са платени от самия Nissan. За някои собственици на Nissan Qashqai обаче работата удари силно портфейла. Според тях те са били принудени да оставят повече от £1500 в сервизния център.

Снимка 604848

Източник: iStock by Getty Images

Volkswagen Golf (2003-2009)

Според резултатите от проучването германският Volkswagen Golf с дизелов двигател се превърна в най-проблемния хечбек. Само 37% от собствениците на този модел наскоро са били принудени да се свържат със сервизни центрове. Най-често собствениците на тези автомобили срещат неизправности в окачването. Малко по-малко респонденти се оплакват от неработеща електроника. Освен това в 30% от случаите тези повреди не позволяват експлоатацията на колата и тя трябва спешно да бъде закарана на ремонт с теглещ камион. Собствениците успяха да вземат своите хечбеци от сервиза само седмица по-късно. Сред плюсовете - в повечето случаи ремонтът на Volkswagen Golf не беше твърде скъп за шофьорите (по-малко от £500).

Ford Kuga (2008-2013)

35% от собствениците на тези автомобили се оплакват от проблеми с надеждността на кросоувъра Ford Kuga от първо поколение. Тези автомобили са изпратени в сервизи поради проблеми в електрониката, горивната система и двигателя.

Друг недостатък е дългият ремонт. Така че малко по-малко от половината от дефектните автомобили са били принудени да прекарат повече от една седмица в сервиза. Единственото положително нещо е, че средната сметка за работата е по-малко от £500.

Снимка 219605

Източник: Auto Motor und Sport

Hyundai Santa Fe (2013-2018)

Популярният и у нас корейски кросоувър Hyundai Santa Fe също влезе в британския антирейтинг на най-ненадеждните автомобили. Самите автори на проучването съветват потенциалните клиенти да се замислят сериозно, преди да купят този автомобил на вторичния пазар.

Факт е, че 35% от собствениците на кросоувъри са били принудени да се свържат със сервизни центрове поради различни проблеми с автомобила. Най-често в колата се повреждаше скоростната кутия. Според шофьорите ремонтът на Hyundai Santa Fe отне малко време, но беше скъп.

Снимка 232993

Източник: Wikipedia

BMW X1 (2009-2015)

Друг популярен модел - BMW, X1, също попадна в списъка с проблемни коли. Основното оплакване на собствениците е повреда в електрониката. Също така някои шофьори обърнаха внимание на неправилната работа на двигателя. Въпреки това, както признават самите шофьори, всички тези неизправности не бяха сериозни и отне по-малко от ден, за да ги отстранят в сервиза.

Вярно, гаранцията не покрива нито един от тези случаи. За повечето шофьори цената на ремонта не беше повече от £300.

Снимка 278513

Източник: iStock

Audi Q7

Авторите на изследването описват кросоувъра Audi Q7 като голям и технологично напреднал автомобил. Но въпреки това всяка година притежаването на тази машина става, изисква според тях "все повече и повече режийни разходи". Всичко е свързано с честите повреди на този модел. И така, 37% от собствениците съобщават за неизправности с автомобила. Според тях най-големият проблем на този кросоувър било окачването. Шофьорите се оплакаха и от спирачките на Audi Q7.