Технологии и автомобилната промишленост обединяват сили в създаването на услуги, които да правят шофирането по-голямо удоволствие, като същевременно помагат за избягването на безкрайното търсене на свободно място в претъпканите от коли паркинги.

Любителите на марките автомобили Audi, BMW и Mercedes скоро ще могат да се възползват от иновация, свързана с колите, която ще позволява на водача да получава информация от возилото си за свободни паркоместа в града.

Благодарение на дигитална карта тези три луксозни марки коли ще могат да споделят информация в реално време относно наличните места за паркиране, както и за ремонтни дейности по пътя.

Данните ще бъдат интегрирани директно в автомобила и ще помагат на водача по време на път, без да е необходимо шофьорите да се взират в телефона си, на който са инсталирали подобна апликация.

Новата функция, която ще се интегрира в луксозните возила, се планира да бъде пусната през 2017 година и  ще включва още информация за скоростта на превозното средство, местоположението и посоката на возилото, пише Business Insider.

До момента съществуващите подобни услуги изискват достъп до приложения за смартфон, което може да бъде опасно за използване зад волана, а освен компаниите, които стоят зад трите марки, се очаква и други автомобилни производители да включат технологията в колите си.