От пролетта на 2022-а година притежателите на Mercedes в Европа ще могат да се разплащат с двуфакторно удостоверяване през сензор за пръстов отпечатък, предава Business Wire. Новата технология ще бъде доттъпна първоначално в Германия и Великобритания, а след това и на останалите европейски пазари.

Функцията ще бъде осъществена в партньорство с Visa, а сигурността ще бъде подсигурена от система за двукратно удосноверяване. Покупките ще могат да се правят директно през електронния контролен блок на автомобила или MBUX.

Mercedes представи най-мощния си сериен автомобил (Видео)

Mercedes представи най-мощния си сериен автомобил (Видео)

Лифтебегът, наречен AMG GT 63 SE Performance с хибриден двигател е с 843 к.с.

Дигиталната търговия от автомобила става нещо обичайно. Така например, платформата за глобални разплащания "Mercedes Pay" на Daimler Mobility позволява купуване на стоки и услуги направо от колата, а използването на "Mercedes Me" - зареждане с гориво и паркиране.

Пилотните тестове за въвеждането на новата система за плащания вече се провеждат на териоторията на Европа.

"Както водачът, така и пътниците ще получат едно напълно ново търговско преживяване от свързан автомобил, коментира Антъни Кахил, който е заместник-изпълнителен директор и ръководител на европейските пазари на Visa.

"Няма нищо по-комфортно от разрешаване на покупка с един пръстов отпечатък", допълва и Франц Райнер - главен изпълнителен директор на Daimler Mobility.

Mercedes Pay e компонент от стратегията за дигитализация на Daimler Mobility, която ще стане първата автомобилна компания, внедрила Visa Cloud Token Framework в своите коли. Най-общо казано това е технология за сигурност, базирана на облак, която позволява по-голяма гъвкавост между много устройства.

Mercedes-Benz се подготвя да зареже бензина и дизела до края на десетилетието

Mercedes-Benz се подготвя да зареже бензина и дизела до края на десетилетието

Още през 2025 г. половината продажби ще са на електромобили и хибриди

Технологията позволява свързване на много устройства, които се намират в автомобила и извън него, които после се интегрират директно с детайлите за разпознаване на потребителя от банката. Технологичната иновациа променя съществено цялостния опит при разплащанията, тъй като потребителите вече няма да се нуждаят от дългите номера на картите си, за да завършат ддена покупката.

Според прогнозите, още през следващите две години броят на т. нар. "свързани автомобили" ще се увеличи до над 352 милиона в световен мащаб. До 2025-а година общият обем на разплащанията от тях пък ще достигне приблизително $86 милиарда.

Daimler Mobility оперира в 39 страни по света. През 2020-а година бизнесът на групата генерира приходи от 27,7 милиарда евро.

Новият Mercedes-Benz C-Class вече е в България. Колко ще струва?

Новият Mercedes-Benz C-Class вече е в България. Колко ще струва?

Моделът идват с изкуствен интелект, навигация с добавена реалност и плъгин хибридна версия