Daimler, производител на Mercedes-Benz, ще инвестира над €40 млрд. между 2022 и 2030 г. в разработката на електромобили. И до края на настоящото десетилетие компанията планира да произвежда само автомобили на ток, предава Nikkei.

Описвайки стратегията си за електрическо бъдеще, германският гигант съобщи, че ще изгради осем завода за батерии, а от 2025 г. всички нови платформи ще бъдат за електромобили. Искаме доминиращия дял, ако не всички, автомобили да са електрически до края на десетилетието, посочи днес главният изпъллнителен директор. Очаква се до 2025 г. разходите за развойна дейност на ДВГ да бъдат "близко до нула".

Daimler все пак не даде конкретен краен срок като други производители, а причината е, че производителят смята "дебатът относно точната дата, в която ще произведем последния двигател с вътрешно горене, за нерелевантен".

Все пак компанията очаква до 2025 г. електромобилите и плъгин хибридите да представляват 50% от продажбите.

Съобщението на германския гигант идва седмица след предложението на Европейския съюз до 2035 г. да забрани изцяло продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене.