След дълги преговори, най-сетне стикерите за "Гражданска отговорност", които лепим по стъклата на автомобилите си са на път да останат в историята. Народното събрание прие на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата.

Те предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.

Парламентът прие на първо четене и отпадане на стикера за гражданска отговорност и въвеждане на ограничение за въвеждане на стикери с подзаконов акт, като така на практика се премахват стикерите от предното стъкло.

Промяната е по предложение на народният представител Божидар Божанов.

Предстои ли отпадането на стикерите за "Гражданска отговорност"?

Предстои ли отпадането на стикерите за "Гражданска отговорност"?

Пътните полицаи ще следят по номера на колата имаме ли застаховка

Депутатът предлага и спиране и връчване на пътя на актове и фишове на шофьори, които имат повече от 5 невръчени електронни фиша или наказателни постановления. Ще бъдат публикувани и отворени данни за рецидивисти - колко шофьори има с 5 или повече невръчени глоби, разпределени най-малко по области.

Сред предложенията на депутата от ПП-ДБ е и уреждане на правила за служебен електронен достъп до регистрите на МВР от заинтересовани страни (държавни органи, доставчици на обществени услуги, лица, осъществяващи публични функции).

Синият талон (най-сетне) остава в историята

Синият талон (най-сетне) остава в историята

За валидността на шофьорската книжка и за точките вече ще се следи онлайн