Tesla планира по-достъпен компактен електромобил, насочен към европейския пазар, става ясно от думите на главния изпълнителен директор Илън Мъск. Пред инвеститори и анализатори той подчертава, че "няма да успеем в нашата мисия, ако не направим електромобили достъпни", допълвайки: "Това, което ме тормози най-много, е, че нашите автомобили не са достатъчно достъпни. Трябва да поправим това".

Без да дава повече подробности, Мъск посочва, че "би било разумно да се приеме, че ще започнем да произвеждаме компактен автомобил".

Смята се, че новият автомобил, насочен основно към Европа, ще бъде адаптирана версия на съществуващия Model 3 - и може да бъде произвеждан заедно със седана в новия завод на компания край Берлин, Германия.

Засега не е ясно кога ще започне евентуалното производство - Tesla все още не е започнала да произвежда влекача Semi, суперавтомобила Roadster и пикапа Cybertruck. По-достъпен модел от Model 3 обаче ще е ключов за съревнованието на Tesla с европейския гигант Volkswagen и ID.3, както и с модели като Peugeot e-208.

Новият завод в Германия, който ще започне работа след година, вероятно ще е катализатор в процеса по производство на по-достъпни модели, като Мъск се хвали, че производството там ще бъде далеч по-ефективно.

Анализатор: Акциите на Tesla са "развързани от действителността" и ще се сринат

Анализатор: Акциите на Tesla са "развързани от действителността" и ще се сринат

Прогнозата на Гордън Джонсън от GLJ Research е те да спаднат до 87 долара