През последната календарна година акциите на Tesla поскъпнаха с 1800 долара или впечатляващите 836%, като днес се търгуват при цена от 2014 долара. При това, компанията на Илън Мъск постига това, произвеждайки и продавайки значително по-малко електромобили от конвенционалните си конкуренти.

Но не всички анализатори са изключително оптимистично настроени за тяхната оценка. "Накратко, Tesla е една история за неуспешния растеж", каза главният изпълнителен директор и основател на GLJ Research Гордън Джонсън пред First Trade. "Знам, че това звучи налудничаво за хората, които виждат представянето на ценните книги на компанията."

VW се изправя срещу Tesla с новия електрически SUV ID.4

VW се изправя срещу Tesla с новия електрически SUV ID.4

Производството вече започна, а световната премиера на модела се очаква през септември

Според Джонсън, стойността на акциите ѝ ще е в посока надолу, като той предвижда те да се сринат до цена от 87 долара за акция - над два пъти по-ниска стойност от тази преди година. А сред причините за това е, че без субсидиите за покупка на електромобили, Tesla е щяла да отчете загуба от 300 млн. долара само през второто тримесечие на годината.

"Това на практика са инициативи, провеждани с данъкоплатски пари", казва той. "Ядрото на бизнеса им е губещо."

Акциите на Tesla поставиха антирекорд: почти $20 млрд. залагат на крах

Акциите на Tesla поставиха антирекорд: почти $20 млрд. залагат на крах

Пазарната капитализация на компанията се покачи с 224% от началото на годината

Той припомня, че в Китай Tesla е продала 11,4 хил. електромобила при произведени 12,2 хил., което на практика означава увеличаване на инвенториите им въпреки понижаването на цените глобално. Само в Китай компанията ги е орязала четири пъти от началото на годината.

"Акциите на Tesla в момента са развързани от действителността", казва Джонсън. "Смятаме, че реалността е твърде различна от тази, която се представя на хората, и сме на мнение, че цената на акциите на компанията е изкуствено повишена."