От японския гигант Toyota обявиха, че спират да приемат  поръчки за двата големи SUV модела, а именно Land Cruiser 300 и Lexus LX. На официалния сайт на компанията се появи съобщение, че "броят на получените поръчки значително надвишава производствения капацитет". Все още не е ясно колко време ще продължи ограничението на продажбите, пише Yahoo Finance.

Времето за изчакване на някои нива на оборудване на Land Cruiser 300 е наближило цели 5 години.

Toyota изпревари Volkswagen с над 1 милион продадени коли в световен мащаб

Toyota изпревари Volkswagen с над 1 милион продадени коли в световен мащаб

Автомобилния производител постави рекорд в производството този месец

Въпреки огромното търсене, Toyota не повиши цените за Land Cruiser 300. В Япония нов SUV струва между 37 500 и 59 000 евро. В същото време обаче на пазара на употребявани автомобили новият Land Cruiser 300 се продава за 132 200 евро. Причината е в липсата на налични бройки при дилърите. В японската компания се опитват да се борят със спекулантите, като карат клиентите си за подпишат забрана за препродажбата му за определен период от време.

Снимка 534100

Източник: Toyota

Моделът LX се появи на пазара по-късно, но премиум-марката също изпитва сериозни трудности с производството. Причината е глобалниятн недостиг на чипове.

В началото на юни стана известно, че Toyota може да започне производството на пикап, който ще бъде стъпка надолу от модела HiLux. Успехът на Ford Maverick и Hyundai Santa Cruz е тласнал японците да пуснат на пазара подобен конкуентен модел, коментират автомобилни експерти.

Успехът именно на новия модел на Ford накара японците спешно да помислят за създаването на своя собствена версия на компактен пикап. В началото на тази година Ford беше принуден да спре да приема поръчки за Maverick поради твърде голямо търсене (дори преди началото на продажбите през 2021 г., Ford прие повече от 100 хиляди поръчки за този модел).

По едно време Toyota имаше подобен модел в сегмента на по-евтините и сравнително малки пикапи - говорим за Toyota Tacoma. Въпреки това, преди няколко години той беше "преформатиран" и влезе в сегмента на средните пикапи по американски стандарти. И сега Toyota не е в състояние да предложи нещо интересно в сегмента на евтините пикапи, които явно се радват на добро търсене.

Например, моделът Toyota Tacoma сега струва $27 150 на американския пазар. За сравнение, Ford Maverick се предлага за $19,995, а Hyundai Santa Cruz ще струва $24,440.

Toyota подготвя малък и евтин пикап

Toyota подготвя малък и евтин пикап

HiLux ще има "по-малък брат", който да се конкурира с Ford Maverick