Акцията на прокуратурата, ДАНС и следствието в криптобанката Nexo очаквано доведе и до повишаване на активността на нейните потребители. Първите данни показват значително количество изтеглени криптоактиви, но поне към момента платформата продължава да обслужва потребителите си.

Снимка 602409

От данните, които одиторът на Nexo - Armanino, публикува на сайта си, става ясно, че към 12 януари (деня на акцията у нас) активите на криптобанката са били в размер на 133 263 BTC, а ден по-късно вече 124 939 BTC. Това са 8324 BTC по-малко, като доларовата им равностойност към момента на изтегляне е била около 160 млн. долара.

Четирима с обвинения след акцията в Nexo, двама се издирват

Четирима с обвинения след акцията в Nexo, двама се издирват

От прокуратурата и следствието изнесоха данни за нарушения на международни санкции и преводи в кибервалута към адреси, свързани с престъпления

Платформата Etherscan показва рязко увеличаване на операциите с NEXO токена на платформата от 12 януари, като още от предходния ден се наблюдава голям ръст на сумите по отделните операции.

Снимка 602410

Някои анализатори посочиха в социалните мрежи, че се виждат големи тегления от Nexo, включително и за 7-цифрени суми. Данните на Dune Research показват операции и в двете посоки.

От компанията увериха своите потребители, че "всички кредити остават напълно обезпечени и ще продължим да удовлетворяваме тегленията на потребителите".

Съоснователят на Nexo Антони Тренчев заяви пред The Block, че към момента изтегленото е около 2% от управляваните активи, а цялостната активност "е в пъти по-ниска в сравнение с тази след (фалита на) Celsius и FTX". Следващите дни и развитието на разследването ще покажат дали Nexo ще преживее кризата на доверието, през която очевидно преминава.