Четирима души са обвиняеми за участие в организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз чрез платформата Nexo. Това обявиха на брифинг от прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба, след като вчера бяха обискирани офисите на банката.

Ръководителят на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов посочи, че двама от обвиняемите са с мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 1 млн. лева, а други двама, сред които е и смятаният за ръководител на престъпната група, се издирват и се смята, че са извън България - въпреки че по данни на граничния контрол не са напускали страната.

Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари
Обновена

Акция срещу българската криптобанката Nexo, за която работят 600 специалисти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

С тях и фирмите им се заемат и НАП и КПКОНПИ. "Има данни, че тези обвиняеми лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, на карибски острови, притежават яхти. Един от фактите, които показват, че те притежават много големи финансови възможности - в един от домовете, които вчера бяха претърсени, бяха намерени 35 картини на скъпи художници (...) Салвадор Дали, Пикасо и Матис", обясни говорителят на главния прокурор - Сийка Милева.

Сарафов подчерта, че по разследването, започнало през септември 2022 г., са работили с партньорски служби от чужбина. Претърсени са 15 офиса и лични адреса по план и още два обекта - по неотложност. Над 20 свидетели са разпитани, като някои са изразили опасения за сигурността си и ще бъдат поставени под защита.

Иззети са компютри, дискове, пари и криптоактиви.

Nexo: Криптото всъщност не става за незаконни дейности, работим с властите

Nexo: Криптото всъщност не става за незаконни дейности, работим с властите

Междувременно потребители се оплакаха, че не могат да влязат в акаунтите си

Ще бъде назначен международен финансово-технологичен одит на Nexo, стана ясно по време на брифинга.

В какво обвиняват Nexo

Ръководителят на сектор "Киберпрестъпления" в НСлС Светослав Василев обясни, че са засечени транзакции от адреси на Nexo към лице, което израелските тайни служби са установили като член на палестинска терористична групировка.

През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години

През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години

Това обяви говорителят на прокуратурата

Освен това, след като Държавният департамент на САЩ затвори руския даркнет пазар Hydra и санкционира борсата Garantex на 5 април м.г., има 23 транзакции от нея към Nexo. Има и нарушения на санкциите, наложени от ООН на иранска криптоплатдорма.

По думите на Василев сред транзакциите на Nexo има такива към адреси в криптоборси, свързани с киберпрестъпления, даркнет маркети, разследвани за измами fintech компании и адреси, на които са получавани откупи за изнудване. Той посочи, че се проверяват и данните за опити за манипулиране на криптопазарите.