За изминалите 5 години през дигиталната финансова компания Nexo са преминали трансакции в размер на над 94 млрд. долара. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг пред журналисти, след като следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия. 

"В момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на столицата се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България", каза Милева. Тя обяви още, че клиент на платформата е лице, което официално е обявено за финансиране на терористични актове.

А шефът на киберотдела в Националната следствена служба Светослав Василев обясни, че бандата е действала в много държави. В момента имало обиски на над 15 адреса. Запитан за транзакцията на обявения за терорист, Василев каза, че платформата е имала над 3,6 млн. транзакции и някои са "рискови играчи".

Nexo: Криптото всъщност не става за незаконни дейности, работим с властите

Nexo: Криптото всъщност не става за незаконни дейности, работим с властите

Междувременно потребители се оплакаха, че не могат да влязат в акаунтите си

По-рано днес прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. "Никола Вапцаров" 16 и ул. "Хенрик Ибсен". Все още няма задържани по случая. 

Над 300 души работят по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. Сийка Милева добави, че в момента се извършват разпити.

Докато властите коментираха пред медиите дейността на Nexo от компанията защитаваха невинността си през социалните мрежи, а редови потребители на криптобанката се оказаха без възможност да достъпят профилите си в нея.

Дигиталната финансова компания Nexo, в чиито офиси у нас влезе полиция, е една от най-големите в своята сфера. Създадена е през 2018 г. в България, като един от основателите ѝ е бившият депутат от РБ/ДБГ Антони Тренчев, който е и едно от основните ѝ публични лица.

Към момента бизнесът ѝ е базиран в Швейцария и Обединеното кралство, но поддържа офиси в още ред държави, а основната развойна дейност е в нашата страна с близо 600 служители.

Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари
Обновена

Акция срещу българската криптобанката Nexo, за която работят 600 специалисти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

На практика компанията оперира като т.нар криптобанка и в различни етапи е управлявала активи за над 11 млрд. долара. От сайта на Nexo става ясно, че компанията има над 5 млн. клиенти в над 200 юрисдикции.