General Motors, Ford и Fiat Chrysler се насочват към датата 18 май за възобновяването на някои производства в американските си фабрики, след като пандемията на новия коронавирус затвори заводите през март, съобщават The Wall Street Journal и Reuters.

Ръководителите на компаниите успяха през последните дни да се консолидират върху график за рестартиране на производството след разговори с лидерите на синдиката United Auto Workers (UAW) и кабинета на губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, казват източници на двете медии, които са запознати с въпроса.

Ford заяви в изявление, че тепърва ще определи кога ще възобнови производството в северноамериканските си заводи. Междувременно от Fiat Chrysler заявиха, че ще съобщят новите дати за отварянето на предприятията скоро.

General Motors, Ford и Chrysler преминават към режим на оцеляване

General Motors, Ford и Chrysler преминават към режим на оцеляване

Продажбите на нови автомобили в САЩ се очаква да паднат с над 50% през второто тримесечие

От своя страна ръководителят на профсъюза UAW миналата седмица предупреди, че началото на май е твърде ранен и рискован срок за отварянето на автомобилните заводи и икономиката на Мичиган като цяло. По думите му рисковете за работниците ще бъдат големи.

Очаква се губернаторът на Мичиган Уитмър тепърва да предостави подробности относно рестартирането на най-важния производствен сектор в държавата. Преди той заяви категорично, че ще се "ръководи от данни, а не от изкуствени срокове".

Компаниите работят със съюза по изготвяне на протоколи за безопасност за намаляване на риска от излагане на работниците. Тези условия обаче все още не са финализирани, пише WSJ.

GM и UAW не коментират въпроса пред Reuters.

В Мичиган засега са регистрирани около 40 000 случая на новия вирус, включително над 4 000 смъртни случая към понеделник.

Volkswagen отваря завода си във Волфсбург

Светлина в тунела за автоиндустрията: Най-големият завод за коли в света работи отново

През миналата година от базата са излезли над 700 000 автомобила