Китайските търговски гиганти Alibaba и JD.com са получили поръчки на стойност 136,5 млрд. долара само в рамките на 24 часа по време на шопинг събитието, известно като 618 в Китай, тъй като се провежда на 18 юни, предаде CNBC. Това е нов рекорд, с който те подобряват миналогодишното си представяне.

Обемите, изтъргувани от JD.com, са на стойност почти 270 млрд. юана или 38 млрд. долара, като през миналата година поръчките на сайта били на стойност малко над 201 млрд. юана. Респективно, брутната стойност на продажбите на Alibaba са в размер на 98,52 млрд. долара.

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $1000 в Alibaba при дебюта ѝ на борсата през 2014-а?

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $1000 в Alibaba при дебюта ѝ на борсата през 2014-а?

Китайският гигант направи историческо IPO преди няколко години

Шопинг празникът 681, създаден от JD.com, е едно от двете най-големи онлайн търговски събития в Китай. Другото е "денят на необвързаните". Той се провежда на 11 ноември и е лансиран от основния им конкурент - Alibaba. Разбира се, днес и двете платформи се включват на всяко шопинг събитие.

Представянето им се следи внимателно от анализаторите, тъй като то показват настроенията на потребителите. Високата брутна стойност на продажбите на тазгодишното издание на 618 наведе някои анализатори на мисълта, че купувачите се чувстват уверени да харчат, след като през май онлайн продажбите на физически стоки се покачиха с 15,6% на годишна основа.

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

Проблемите идват от $100-милиардния Vision Fund

Сред причините за това беше и фактът, че икономиката беше замразена и потребителите прекарваха голяма част от времето си у дома, което доведе до изстрелване на всички видове онлайн услуги. В резултат на това, листнатите в САЩ акции на двете компании поскъпнаха със съответно 72,5% и 5,4% при JD.com и Alibaba. И двете са листнати и в Хонконг.