Отменени полети и по-скъпи билети - това може би очаква пътуващите с Ryainair през това лято и виновните за това са Boeing. Разтърсваният от скандали самолетостроителен гигант не смогва да достави навреме новите самолети, които нискотарифната авиокомпания е поръчала, става ясно от думите на изпълнителния директор на превозвача Майкъл О"Лиъри, цитирани от CNN.

Той заяви пред журналисти, че неспазваните срокове на доставка може да доведат сами по себе си до 10% увеличение на билетите.

Ryanair: Ако американските авиокомпании не искат самолетите Boeing MAX 10, ние ще ги купим

Ryanair: Ако американските авиокомпании не искат самолетите Boeing MAX 10, ние ще ги купим

Очакванията са самолетът да бъде сертифициран до края на годината и да започне да лети в началото на следващата година

"Ние наистина не знаем колко самолета ще дойдат от Boeing", посочи мениджърът. Най-голямата европейска авиокомпания по брой пасажери има поръчани 57 броя 737 Max 8-200, които се очакват до края на април, но О"Лиъри очаква не повече от 30-40 да пристигнат в срок.

Boeing преживяват един от тежките моменти в своята история, след като парче от фюзелажа на нов Boeing 737 Max 9 се откърти по време на полет и по чудо инцидентът не приключи с катастрофа. Последващите проверки установиха и други проблеми с ключовия за компанията модел 737, които изискват и доработки по иначе готови машини.

Шефът на Ryanair, който предрече края на ерата на евтините самолетни билети, промени мнението си

Шефът на Ryanair, който предрече края на ерата на евтините самолетни билети, промени мнението си

Авиокомпанията ще вози пътници на загуба, за да запълни самолетите си

"Това е непростимо. Boeing ще се опитат да си намерят извинение. Смятам, че ще получим някаква компенсация от тях. В момента най-важното е да получим проклетите самолети", откровен беше О"Лиъри.

Тежките му думи идват само месец, след като той публично подкрепи мениджмънта на компанията в кризисната ситуация, от която очевидно все още излизане няма.