Един от лидерите в електронната търговия - eBay се отказва от PayPal като главен изпълнител на плащания.

За обработката на плащанията вече ще отговаря холандската фирма Adyen, но купувачите пак ще могат да използват PayPal на сайта поне до 2023 г. eBay заяви, че иска да завърши хода възможно най-бързо в условията на сделката с PayPal.

Според електронния търговец ходът ще бъде от полза за продавачите и купувачите, тъй като първите ще могат да плащат, без да напускат сайта на търговеца, а вторите ще имат по-ниски разходи за обработка, съобщи онлайн гигантът в блога си.

PayPal и eBay работят заедно от повече от 15 години. Компанията за онлайн разплащания обаче се отдели от онлайн търговеца през 2015 г. Тогава бе подписано и първоначалното споразумение за продължаване на сътрудничеството между тях.

След като то приключи през 2020 г., PayPal ще остане опция за плащане за купувачите на eBay, но няма да бъде изрично представена пред вариантите за дебитни и кредитни карти, както е сега. Тогава PayPal ще престане да обработва картовите плащания към онлайн търговеца.

Електронният търговец бе категоричен, че настоящото оперативно споразумение с PayPal "не е удължено и няма да бъде удължено".

Промяната се очаква да донесе 2 млрд. долара приходи на eBay, тъй като компанията ще започне да таксува продавачите за платежните услуги (това досега правеше PaylPal).

 

Базираната в Амстердам фирма Adyen има редица високопоставени клиенти, включително Uber, Netflix и Easyjet.

Фирмата се разраства бързо. През 2013 г. тя обработи сделки на стойност 14 млрд. долара, но тази цифра се е увеличила до 50 млрд. долара през 2015 г.

Холандската компания може да пусне свои акции на борсата през тази година.