"Елхим-Искра" от Пазарджик - третият по приходи производител на акумулаторни батерии у нас, обяви, че създава ново дружество, специализирано в създаването и продажбата на системи за съхранение на енергия. В "Елхим нови енергийни технологии" като съдружник влиза голям китайски производител, а амбициите на новата компания са да предложи на пазара у нас и в чужбина най-доброто от двете утвърдени технологии за батерии.

Създадена през 1960 г., "Елхим-Искра" дълги години е на водеща в производството на акумулатори на Балканите, а вече повече от 20 години компанията, която е част от "Стара Планина Холд", възвръща позициите си в ЕС, Азия и Северна Африка. Днес има над 250 служители, а според данните за 2022 г. приходите са в размер на близо 50 млн. лева.

През миналата година тя представи и собствени модулни решения за съхранение на енергия от фотоволтаични и други ВЕИ мощности. Бизнесът и домакинствата имат нужда от подобни системи, защото "зелената" енергия е непостоянна: както в рамките на денонощието, така и в рамките на сезоните от годината понякога се произвежда повече от нужното, а друг път - по-малко.

"Елхим-Искра" пуска на пазара решение за съхранение на "зелена" енергия

Българска компания пуска на пазара решение за съхранение на "зелена" енергия

Разработката е насочена както към бизнеса, така и към домакинствата

Далечен партньор

Създаването на новото дружество с чуждестранен партньор е следваща стъпка за отговарянето както на търсенето на пазара, така и на променящата се конюнктура в Европа, коментира пред Money.bg търговският директор на "Елхим-Искра" Людмил Любенов, който е и управител на "Елхим нови енергийни технологии" заедно с китайския гражданин Йонг Уанг.

Големият външен съдружник е регистрираната в Германия Huaxing New Energy Ltd. Компанията е част от китайската група Pengbo, като капацитетът ѝ за производство на батерии в КНР е 3GWh годишно, а обемът на продажбите е за над 275 млн. долара за същия период.

"Елхим-Искра" са проучвали различни възможности и са водили разговори с редица потенциални партньори, преди да се спрат именно на тази компания. Целият процес на преговори е отнел повече от година.

Всички предлагат, но кой гарантира?

Huaxing влизат в "Елхим нови енергийни технологии" с ноу-хау и портфолио в литиевите технологии, докато българският производител ще допринесе със своя дългогодишен опит в оловно-киселинните батерии. Ще се предлагат двете различни технологии, като клиентите на място ще могат да видят как всъщност работят и какви възможности дават, обяснява Любенов.

Снимка 666919

Източник: iStock

"Всички предлагат батерии - можете да влезете в Alibaba, да си изберете батерия, да я внесете, да я предлагате и т.н. Особено в литиевите технологии, но и в оловно-киселинните технологии сме задължени да предлагаме нещо с дълъг експлоатационен срок. Надявам се, че хората започват да се замислят, че не може фирма, регистрирана преди 2 години, да предложи гаранция за следващите 10 години - твърде несериозно е. Ние с нашите 60 години на пазара и минимум още толкова, през които планираме да бъдем, мисля че ще можем най-малкото да спечелим доверието на бъдещите клиенти", категоричен е търговският директор.

Има ли търсене?

От "Елхим-Искра" очакват тепърва да се засили интересът на българските компании към системите за съхранение на енергия. На Запад подобни решения се предлагат вече от няколко години, докато у нас те тепърва "прохождат".

"Фирмите вече имат интерес и започват да правят запитвания. До момента има доста решения и бизнесът е доста "навътре" в изграждането на фотоволтаични и други видове инсталации за производство на енергия, но съхранението е нещо ново - вижда се един лек стрес на пазара", признава Любенов.

Solar MD откри фабрика за батерии за съхранение на енергия в Русе

Българска компания с бизнес в Африка откри фабрика за батерии в Русе

Заводът ще сглобява батерии, произведени в Китай

По думите му тук опитът на българската компания и изграденото доверие може да имат решаващо значение. По-късно през тази година в Пазарджик ще бъде открит и тест център на "Елхим нови енергийни технологии", който ще позволи на представителите на бизнеса да се запознаят на живо с решенията, базирани на технологиите на двете компании.

Стартът е на българския пазар, но след него постепенно ще се навлезе и в държавите от региона, а след това - ще се търсят и партньори в цяла Европа.