Газпром рискува да загуби $20 млрд. и се изправя пред риска да не успее да изпълни договореното по огромната сделка между Русия и Китай за доставка на газ през следващите три десетилетия, показва разследване на Lenta.ru.

Контролираният от държавата газов гигант е надценил капацитета на производствените места, а старшият мениджмънт е крил информация за технически проблеми. Компанията е под натиск да изпълни сделката за $400 млрд. с Китай и да изпревари САЩ в състезанието за доставка на газ на втората най-голяма икономика в света.

Газопроводът "Силата на Сибир" започна работа в края на 2019 г. Очаква се той да достигне пълен капацитет през 2025 г. и да доставя по 38 млрд. кубични метра газ от Русия за Китай. Водят се разговори и за допълнителни 6 млрд. кубични метра.

Според вътрешни доклади и аудио записи от служители и консултанти на Газпром, с които Lenta.ru се е сдобила, в компанията има съмнения за потенциала за производство на някои от находищата и особено в едно от най-големите от тях - Чаядинското.

"Документите показват множество нарушения в разработването на находището, извършени от мениджмънта на Газпром ... заради които целият проект в под риск", казва медията.

Потенциалът на друго находище - Ковиктинско - също е по-нисък от първоначалните прогнози. Lenta изчислява, че това може да струва на Газпром 1,5 трлн. рубли ($21 млрд.)

След като публично заяви амбиция да се превърне в първата компания в света с оценка от $1 трлн. през 2008 г., бързата експанзия на Газпром през първите години на века се обърна. Днес тя струва около $65 млрд., по пазарна оценка, при $300 млрд. преди десетилетие.

Компанията попадна и в геополитическа буря между САЩ, Русия и Германия заради "Северен поток" 2. Газопроводът трябваше да бъде завършен миналата година, но в пореден опит да спре проекта, Вашингтон заплаши със санкции компании, които участват в него. Наскоро Москва настоя, че той все пак ще бъде завършен и ще започне да пренася газ в края на 2020 г. или в началото на 2021 г.