Когато говорим за Холивуд, обикновено си мислим за големите световни звезди, станали такива благодарение на най-богатата и комерсиална киноиндустрия в света. А когато говорим за блокбастър или казано иначе, за филм с голяма популярност и успешна продукция според критериите на индустрията, донесъл огромни приходи, отново се сещаме първо за Холивуд.

У нас няма блокбастъри в холивудския смисъл на думата и това е съвсем нормално, предвид малкия ни пазар. След кризата в т. нар. българки шоубизнес през 90-те години на миналия век, както и в началото на този, нещата сякаш се подобряват.

Кой е коледният филм с най-високи приходи в историята?

Кой е коледният филм с най-високи приходи в историята?

Класиката "Сам вкъщи" не е на първа позиция

Говорейки за кино, у нас все повече се появява както качествена, така и комерсиална и добре финансирана по европейските критерии за кино продукция. Все по-често български филми не само успяват да избият бюджетите си, а дори да излязат на печалба.

Макар и пандемична, 2021-а година беше добра за българското кино. Особено за филма на Виктор Божинов "Голата истина за група "Жигули"

По данни на IMDb (Internet Movie Database) българската музикална комедия е гледана от 153 688 зрители само на кино. И е спечелила приходи от 1 401 095 лева за времето от премиерата си на голям екран през април до края на 2021-а година. Имайки предвид времето на пандемия и това, че говорим за български филм, това наистина е феноменален комерсиален успех за родното кино.

Нещо повече, лентата се нареди сред най-гледаните български филми през последните 30 години, по данни на Националния филмов център. Така Виктор Божинов успя да се изкачи до №2 в бокс офиса за последните три десетилетия. Пред него, засега, стои единствено "Мисия Лондон".

Кои са най-печелившите български филми за последното десетилетие?

Кои са най-печелившите български филми за последното десетилетие?

Родните прожекции се радват на голям интерес

"Мисля, че с тази история ние успяхме да отговорим на най-важното желание на зрителите - да гледат добри български филми", коментира по време на премиерата Божинов.

Историята на "Жигули"

Снимка 491584

Източник: Facebook / Jiguli.Movie

Най-общо казано, филмът разказва за събирането на една рок-група след 30 години раздяла. Разбира се, следват много комични моменти, гарнирани с хубава музика. В ролите виждаме български звезди като Михал Билалов, Филип Аврамов, Димитър Рачков, Герасим Георгиев - Геро, Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас и още любими актьори.

Squid Game донесе $900 милиона на Netflix

Squid Game донесе $900 милиона на Netflix

Сериалът изпъква и с ниската си цена за заснемане

Останалите български кино хитове

На второ място по приходи за миналата година сред българските филми е излезлият чак през декември "Бай Иван: Филмът". За съвсем кратко време той беше гледан на кино от общо 106 497 зрители и събра приходи от 945 228 лева.

Третото място по гледания и приходи заема комедията "Като за последно..." с превърналата се в световна суперзвезда Мария Бакалова. В лентата тя си партнира с Васил Банов. Историята е гледана от 61 447 зрители и е донесла на създателите си 386 454 лева приходи от юни до края на годината.

Четвърто място в класацията заема излязлата в края на ноември романтична драма "Чичо Коледа". Тя е гледана от 40 118 зрители и има 368 571 лева приходи.

На пета позиция е "Засукан свят" на Маруис Куркински - филмова адаптация по разказа на Николай Хайтов. Продукцията е гледана от 11 247 зрители и има 96 908 лева приходи от май до края на 2021-а година.

Най-гледаният филм в света през изминалата година е комиксовият "Спайдър-мен: Няма път към дома". Лентата е спечелила приходи в размер на $1,217 милиарда. Най-гледаният от българската публика филм на голям екран през 2021-а година отново е холивудски. Това е "Бързи и яростни 9". Продукцията е спечелила приходи от малко над 2 милиона лева у нас и от $541,8 милиона глобално.

Колко струват Оскари 2021 и как Мария Бакалова влезе в 30 под 30 на Forbes

Колко струват Оскари 2021 и как Мария Бакалова влезе в 30 под 30 на Forbes

Наградите на Академията тази година се оказват най-добрите за младите актьори