Гръцкият индустриален конгломерат Mytilineos е подписал договор за инженеринг, доставка и строителство на нова газова електроцентрала във Великобритания, пише в. "Катимерини".

Това е третият енергиен проект на Острова за групата от южната ни съседка.

Как Великобритания плаща на домакинствата използващи по-малко електроенергия?

Как Великобритания плаща на домакинствата използващи по-малко електроенергия?

Какви са стимулите за хората

Новият обект ще е с мощност от 299 мегавата и ще се намира в Източната част на Англия. Siemens Energy е избраният партньор за оборудването, което включва газова турбина SGT5-4000F, генератор SGen5-1200A и различни контролни системи. От Mytilineos подчертават, че избраното решение на германския производител ще позволява и стабилизиране на мрежата в периоди на неактивност.

Новата централа ще се изгражда близо до съществуваща мощност. Очаква се новият ТЕЦ да заработи през юли 2025 г.

Кой е строителят

Mytilineos е глобална индустриална и енергийна компания с бизнеси в сферата на металургията, газовите централи, ВЕИ и ред други. В сегашния си вид съществува от 1990 г., но корените ѝ са именно в металургията и могат да се проследят до 1908 г.

Тя беше избрана от правителството в Атина да реализира проекта за допълнителен електропровод, който да свързва системите на Гърция и България. Той е за 10 млн. евро.

Mytilineos беше и сред доставчиците, от които "Булгаргаз" купуваше синьо гориво след спирането на доставките от страна на "Газпром".