Най-голямата банка в Европа - британската HSBC, обмисля да се изтегли от пазара в Турция като част от стратегията на временния изпълнителен директор на финансовата институция Ноел Куин за свиване на разходите. Това твърдят запознати, цитирани от Reuters.

Също така от банката търсят възможности да продадат напълно или поне да ограничат бизнеса си на други пазари, където имат по-малко присъствие, като Армения, Гърция и Оман, допълват източниците. Говорителят на HSBC засега отказва коментар по темата.

По думите на запознатите финансовата институция ще се съгласи на продажба, ако открие подходящ местен играч на пазара. Засега обаче окончателно решение в тази посока липсва.

Евентуалното изтегляне на банката от Турция, където оперира от 1990 година насам, ще бъде най-голямото такова от страната през последните няколко години.

Тя вече намали присъствието си на пазара в южната ни съседка, като от 315 клона и 6000 служители през 2013 година към септември миналата година вече има 80 клона и 2000 служители.

Южната ни съседка беше един от проблемните пазари за HSBC през последните няколко години заради волатилността на местната валута и икономическите проблеми, които доведоха до загуби за финансовата институция.

Окончателното решение за Турция вероятно ще стане ясно на 18 февруари. Тогава предстои Ноел Куин да представи готвените мерки за съкращаване на разходите.

Междувременно в края на ноември се появиха коментари относно евентуалното излизане на италианската UniCredit от турския пазар. Скоро след това стана ясно, че всъщност банката обмисля да продаде дял от под 10% от съвместното си дружество с турската Koc Holding - Yapi Kredi Bankasi.

UniCredit засега може да продаде 10% от дела си в турската Yapi Kredi

UniCredit засега продава по-малко от 10% от дела си в третата най-голяма банка в Турция

Това твърдят запознати