Италианската UniCredit планира да продаде дял от по-малко от 10% от акциите на турската Yapi Kredi Bankasi, в която има участие заедно с местната индустриална група Koc Holding. Това твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Тази информация допълва новината, излязлата преди няколко дни, че финансовата институция мисли напълно да се изтегли от пазара в южната ни съседка.

Според последните коментари на източниците UniCredit и Koc са се споразумели да сложат край на джойнт венчъра си Koc Financial Services, чрез който управляват банката. Така двата партньора ще получат директен достъп до дяловете си от по 41% в Yapi Kredi.

UniCredit си тръгва от Турция

Първа голяма европейска банка напуска Турция

Финансовата институция преразглежда операциите си в южната ни съседка

Източниците на Bloomberg посочват, че UniCredit възнамерява да продаде останалата част от участието си във финансовата институция. Засега от UniCredit, Koc и Yapi Kredi отказват коментар по въпроса.

Yapi Kredi e третата по големина банка в южната ни съседка, която има пазарна стойност от 3,7 милиарда долара. Италианската банка започна преговори с Koc Holding по-рано тази година. Целта беше да получи пълен контрол върху Yapi Kredi.

Сделката е един от последните ходове от многото отстъпки, които шефът на UniCredit Жан-Пиер Мустие предприе, след като пое ръководството на най-голямата банка в Италия по активи през 2016 година, който към момента има капитализация от 27,7 милиарда евро.

UniCredit иска да получи директен контрол върху част от една от големите турски банки

UniCredit иска да получи директен контрол върху част от една от големите турски банки

Тя притежава дял от 41% в нея