HSBC се подготвя да съкрати позициите на редица старши международни мениджъри. Планът е част от поредният рунд мерки, насочени към намаляване на разходите на финансовата институция. Очаква се тя да обяви и излизане от някои от по-малките си пазари, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Засега не е ясно какъв ще е броят на съкратените мениджърски позиции. Най-вече промените ще засегнат екипа в Лондон, а в Азия, откъдето идва 90% от печалбата на банката, съкращенията ще бъдат по-малко.

HSBC ще преосмисли и присъствието си на някои пазари в Южна Америка - регион, от който идва едва 3% от печалбата преди данъци. Преди дни се заговори, че банката обмисля да напусне и Турция, Гърция, Оман и Армения.

Целта на банката е да намали разходите, но и да опросто изключително сложния си мениджърски състав. Промените идват в момент, в който предизвикателствата пред институцията са много: ниски лихви, забавяне на икономическия растеж, коронавируса и напускането на Великобритания от Европейския съюз.

Към юни 2019 г. банката има 237 хил. служители, като само за година те са нараснали с 2,5 хил. Два месеца по-късно HSBC заяви желание да съкрати 4 хил. работни места през 2019 г., като все още не е ясно дали го е направила.

Анализатори очакват банката, най-голямата по активи в Европа, да отчете печалба преди данъци за 2019 г. от около $20 милиарда, почти без промяна спрямо отчетената за 2018. $19,9 милиарда.