Докато при износа на пшеница България държи стабилни темпове, въпреки сравнително ниските световни цени, то експортът на слънчоглед и царевица е далеч под количествата от миналата година, което не е полза за земеделците.

Това се посочва в първия за 2017 година анализ за пазара на селскостопанска продукция, подготвен от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство" - CAPA.

До януари 2017 г. от страната са изнесени едва 170 хил. тона слънчоглед, като очакванията са до юли тази година този експорт да достигне 640 хил. т., което трудно ще се постигне при сегашното състояние на търговия.

Твърде мудно върви и експортът при царевицата, където предвижданията на центъра са той да достигне над 1,4 млн. т през 2016/17 година. Но към момента са изнесени едва 50% от тези обеми.

Анализаторите правят интересна аналогия с пшеницата, където въпреки ниските международни цени все пак се постигат добри обеми. Само да припомним, че през стопанската 2013/14 г. износът на българска пшеница достигна рекорда от 3,8 млн. тона. Към януари 2017 от страната са изнесени около 3,1 млн.тона . Според прогнозите на центъра до юли тази година този експорт ще надхвърли 3,4 млн.тона.

По отношение на световните цени анализаторите припомнят, че най-слабо върви възстановяването на котировките при пшеницата, където на годишна база цените са паднали с 23%. Така пшеницата бележи 10-годишен отрицателен рекорд по отношение на цените и това основно се дължи на резкия скок в предлагането на хлебното зърно - с 14,3%, докато търсенето се е увеличило едва с 6,9 на сто.

През тази година на международните пазари се забелязват и нови тенденции, като американските фермери все повече се отказват от пшеницата, тъй като там пазарите много бързо бяха заети от Русия и Украйна. Затова и щатските фермери постепенно се насочват към соята и царевицата, като вероятно ценовият бум при рапицата ще бъде обърнат, а слънчогледът и царевицата ще бъдат по-печеливши, предвиждат от САРА.

Източник: SINOR.bg.