Ларс Фруергаард Йоргенсен, главен изпълнителен директор на Ozempic и производителя на Wegovy Novo Nordisk , казва, че главните изпълнителни директори на хранителни компании му се обаждат за съвет относно лекарствата за диабет и отслабване .

"Няколко изпълнителни директори от, да речем, хранителни компании ми се обадиха", споделя Йоргенсен пред Bloomberg. "Те се страхуват от това." Той не разкрива имената на фирмите.

Ozempic и Wegovy са част от нов клас лекарства, известни като GLP-1, които потискат апетита на потребителя. Търсенето на подобни лекарства рязко нарасна през последната година.

Как Novo Nordisk се превърна в компания на годината и най-ценната в Европа в момента

Как Novo Nordisk се превърна в компания на годината и най-ценната в Европа в момента

Пазарна капитализация от около 445 милиарда долара, помогна на компанията да изпреварвари модния гигант LVMH

Novo Nordisk съобщи миналата седмица, че продажбите му през 2023 г. са скочили с 31% до 232.3 милиарда датски крони (33.8 милиарда долара) в сравнение със 177 милиарда датски крони (25 милиарда долара) през 2022 г. Bloomberg Intelligence прогнозира пазара за тези нови лекарства за отслабване, което включва също Zepbound на Eli Lilly може да достигне 80 милиарда долара до 2030 г.

Анализатори от Wall Street и други бизнес лидери вече разглеждат какво означава това за други индустрии. Проучване на Morgan Stanley установява, че 77% от пациентите съобщават, че посещават ресторанти за бързо хранене по-рядко.

Изпълнителният директор на Walmart в САЩ Джон Фърнър споделя, че компанията вече забелязва промени в поведението на потребителите от лекарствата. Той споделя пред Bloomberg през октомври, че в сравнение с общото население потребителите купуват по-малко неща.

От друга страна, ръководителите на Chipotle се надяват, че потребителите на тези лекарства ще бъдат привлечени от техните по-здравословни "полезни" предложения .

Novo Nordisk се бори да се справи с нарастващото търсене на Wegovy

Novo Nordisk обяви в понеделник, че е закупил три съоръжения от компанията за производство на лекарства Catalent за 11 милиарда долара в опит да се справи с недостига на Wegovy. Като част от сделката най-големият акционер на компанията Novo Holdings се съгласи да придобие Catalent.

Novo Nordisk заяви в изявление, че придобиването ще увеличи производствения капацитет на компанията от 2026 г. и нататък.

От май 2023 г. Novo Nordisk ограничава началните дози Wegovy, за да гарантира, че има достатъчно количество за пациенти, които вече приемат лекарството.