Компаниите в САЩ, които продават марихуана, започват все по-често да се обръщат към най-голямата дигитална валута в света. А целта - да се отърват от своите пари в брой.

Въпреки че в множество щати продажбата на марихуана вече е разрешена, на федерално ниво все още има забрани. И заради тях традиционните финансови институции не искат да се заместват по никакъв начин.

Това кара търговците да приемат плащания само в кеш - логистичен ад и постоянна заплаха за сигурността, пише Bloomberg.

През изминалата година легалните продажби на лекия наркотик са достигнали 6 милиарда долара, а до 2026 г. се очаква те да надминат 50 милиарда долара.

Тук на помощ идва bitcoin - най-голямата криптовалута днес. И благодарение на нея два стартъпа - POSaBIT и SinglePoint влизат в ролята на посредник между банките и дребните търговци.

"Няма индустрия - без значение дали става въпрос за производството и продажбата на марихуана или на чаша кафе, която да може да работи сигурност, прозрачно и ефективно без достъп до банки или други финансови институции", казва Джон Богър, един от създателите на POSaBIT. "И тук смятаме, че можем да използваме възможностите на дигиталната валута", допълва той.

Как работи системата?

Със своите кредитни карти клиентите могат да си закупят bitcoin чрез поставените машини. Транзакцията струва 2 долара. Така вече с дигитална валута "в джоба" клиентът може да си купи марихуана на същата или по-ниска стойност. POSaBIT пък изпращат еквивалента в долари в банковата сметка на собственика на магазина.

Експерти все пак изразяват надежда, че скоро законите ще бъдат променени и търговците на марихуана ще имат същия достъп до банките, както и останалите бизнеси.