Шивачки в Източна Европа изработват луксозни дрехи за известната марка "Хуго Бос", получайки в замяна мизерни заплати, от които не може да се живее. В същото време ушитите от тях дрехи се продават на астрономически цени.

Тежки обвинения срещу фирмата "Хуго Бос" повдига организацията "Кампания за чисто облекло". Концернът за луксозно облекло се опитал да спре и критична публикация за заплащането на труда в текстилните му филиали в Източна Европа и Турция. Организацията "Кампания за чисто облекло" (Clean Clothes Campaign = CCC), проучила условията, в които се трудят близо три милиона текстилни работнички в девет източноевропейски страни и в Турция. Според оценка на CCC, работната надница във филиалите на "Бос" е далеч под границата на местното минимално трудово възнаграждение. В политиката си на крайно ниско заплащане тази фирма не е някакво изключение, посочва още изследването на "Кампания за чисто облекло".

Обичайна практика е изработването на луксозни дрехи в единични бройки да се възлага на източноевропейски шивашки работилници, докато "масовата" продукция, предназначена за евтините търговски вериги е изнесена в Азия. Само че разликата между минималната надница и онова заплащане, което би осигурило необходимия екзистенц-минимум в бедните страни на Източна Европа е далеч по-голяма, отколкото същата разлика в азиатския сектор. Това се дължи на по-високото ниво на цените в Източна Европа. Затова в модни къщи от високия ценови сегмент като например "Хуго Бос" или "Макс Мара" заплатите на работничките влизат в особено радикално противоречие с крайните цени на произвеждания от тях продукт.

Концернът се защитава с цензура

Очевидно е, че подобни изводи не са никак ласкателни за имиджа на фирмата. Бетина Музиолек от "Кампания за чисто облекло" директно назовава в разговор за ДВ онова, което се е разиграло между луксозния концерн и авторите на изследването: "Никоя друга фирма не се опита да спре критичната публикация. Поведението на "Хуго Бос" е неприемливо.

Изследването е представено на фирмата седмица преди публикацията с молба за становище. Само че реакцията пристига едва след отпечатването на въпросната статия в печата. Известна адвокатска кантора, ангажирана от "Хуго Бос", успява да наложи това, че името на концерна да бъде зачеркнато в информацията. Порталът, публикувал прессъобщението, действително е принуден да го заличи.

Луксозната марка не отрича станалото, но поставя под съмнение изводите на изследването: "Изрично отхвърляме обвинението, че заплащанията на "Хуго Бос" са под нивото на местните минимални работни заплати", се казва в становището на фирмата пред Дойче Веле. Според изследването обаче, работничките в шивашките ателиета на "Хуго Бос" в Турция и Хърватия получават за труда си едва една трета от онова, което би осигурило екзистенц-минимума им. "В Турция например екзистенц-минимумът за едно семейство възлиза на 1002 евро. Средната надница на шивачките, работещи за "Хуго Бос" обаче е между 330 и 400 евро", сочи Бетина Музиолек от "Кампания за чисто облекло".

Около девет милиона разчитат на мизерните доходи

Изследването на организацията обхваща трудовите условия в 50 водещи европейски фирми - производителки на облекло, между които H&M, C&A, Zara, Adidas, Puma, Nike, Levi's, Tom Tailor, Max Mara. Проучени са при това само преките доставчици на тези модни къщи. Ако изследването се разпростре, както е планирано, и върху подизпълнителите, резултатите ще са "значително по-лоши", смятат авторите.

В постсоциалистическите страни на Източна Европа има около 700 000 официално регистрирани текстилни работници на "Хуго Бос", а нерегистрираните - онези, които работят без всякаква социална осигуровка, възлизат вероятно на около 350 000 души. В Турция са регистрирани 508 000 души в текстилната и кожарска промишленост, а други поне милион и половина души работят нелегално. Ако се предположи, че всеки от тези работници изхранва със заплатата си най-малко тричленно семейство, поне девет милиона души в тези страни са зависими от въпросните средства, тъй като те най-често са и единствен семеен доход.

На въпрос на Дойче Веле относно адвокатската намеса в полза на "Хуго Бос" пресотделът на фирмата е изпратил по електронната поща следния отговор: "Относно запитването Ви можем да ви съобщим, че съобщението за печата беше оттеглено, защото казаното в него по отношение на нашата фирма не е вярно. Това, както ви е известно, не е необичайно."