Китайската компания, производител на електромобили BYD, обмисля изграждането на втора производствена мощност в Европа през 2025 година, съобщи управляващият директор на BYD Europe Майкъл Шу. Това стана ясно по време на конференция, посветена на бъдещето на автомобилите, организирана от Financial Times. Шу коментира още, че BYD има за цел да се превърне във водещ производител в сегмента на Стария континент до 2030 г.

Снимка 664953

Източник: iStock

В рамките на събитието стана ясно, че компанията планира да пусне на европейския пазар евтин електромобил, базиран на китайския модел Seagull. Неговата прогнозна цена ще бъде около 20 хил. евро (за сравнение, цената му в родината му Китай е два пъти по-ниска - под 10 хил. евро). Именно значително по-високите цени на автомобилите с електрическа батерия спрямо стандартните доведе до спад в търсенето им и постави производителите на екологични модели пред предизвикателството да предложат по-достъпни и конкурентоспособни решения.

Китайската BYD ще произвежда електромобили за европейския пазар от Унгария

Китайски автомобилен гигант реши в коя европейска страна ще произвежда следващите си електромобили

В отговор на нарастващото търсене в Европа на по-бюджетни електрически коли

В края на 2023 г. BYD обяви, че ще построи завод за електромобили в Сегед, Южна Унгария, с което да се превърне в първата китайска автомобилна компания с производствена база в Европа. През миналата седмица Майкъл Шу отново коментира намеренията на управляваното от него подразделение в рамките на посещението на китайския президент Си Дзинпин в страната.

Както money.bg ви информира, през март BYD обяви официалното си стъпване на гръцкия пазар през партньорство с местния дилър Sfakianakis Group и отварянето на два шоурума в столицата Атина.

Китайската BYD стъпва на пазара в Гърция с два електромобила. Какви са цените?

Китайската BYD стъпва на пазара в Гърция с два електромобила. Какви са цените?

Първите два шоурума на BYD ще бъдат отворени в Атина