Световният производител на хранителни стоки Nestle обяви, че ще инвестира 1,25 милиарда евро до 2030-а година в проекти за устойчиво земеделие и пълна проследимост в производството на какао. Компанията твърди, че ще се справи с проблемите с детския труд и ще се бори за увеличаване на доходите на фермерите.

Бизнес планът на Nestle предвижда парични стимули до 481 евро годишно за първите две години, които ще бъдат изплащани директно на домакинствата, занимаващи се с отглеждане на какао.

След първите две години финансирането ще спадне до 240 евро годишно и ще продължи с този темп.

Nestle ще произвежда световен бранд бонбони в България след инвестиция за 19 милиона лева

Nestle ще произвежда световен бранд бонбони в България след инвестиция за 19 милиона лева

В шоколадовата фабрика се очакват 70 нови работни места

Други дейности, които ще бъдат възнаградени, включват прилагането на добри земеделски практики, които повишават производителността на културите, както и дейности, свързани с повишаване на климатичната устойчивост, като засаждане на сенчести дървета, например.

Все повече световни гиганти от шоколадовата индустрия обещават да променят начина на отглеждане на какао, който от години е свързан с порочни практики като незаконен детски труд, ниско заплащане на възрастните фермери и замърсяване на природата.

Около 70% от какаото в света се произвежда в Западна Африка и голяма част от него се изнася за Америка. Смята се, че 1,56 милиона деца работят във ферми за какао в Кот д'Ивоар и Гана, според доклад, публикуван от Министерството на труда на САЩ през 2020 г.

Сегашният инвестиционен проект на Nestle би трябвало да подпомогне прехода към по-устойчиво отглеждане на какао чрез насърчаване на поведение и селскостопански практики, които трябва да изградят социална и икономическа устойчивост с течение на времето.

Върховният съд на САЩ блокира делото за детско робство срещу Nestle и Cargill

Върховният съд на САЩ блокира делото за детско робство срещу Nestle и Cargill

Според решението хранителните гиганти не са виновни за робския труд в Африка

"Нашата цел е да окажем положително въздействие върху нарастващия брой семейства, отглеждащи какао, особено в райони, където бедността е широко разпространена и ресурсите са оскъдни, както и да помогнем за преодоляване на разликата в доходите", заяви пред RTE Марк Шнайдер - главен изпълнителен директор на Nestlé.

Още нещо положително е, че бъдещите плащания вече няма да се основават на количеството какао, произведено от фермерите, като по този начин ще се гарантира, че малките фермери и големите предприятия ще бъдат третирани еднакво.