Една от водещите биофармацефтични компании Pfizer отнесе солидна глоба на Острова. Британските регулатори наложиха санкция на Pfizer и дистрибутора на лекарствени продукти Flynn Pharma в размер на 106 милиона долара.

Причината е, че според властите двете фирми злоупотребяват с лидерското си положение на пазара и поставят неадекватни цени за антиепилептично средство, пише Bloomberg.

От местната Комисия за защита на конкуренцията и пазарите наложили санкция в размер на 84.2 милиона паунда (106 милиона долара) за Pfizer. Другата фармацефтична фирма пък отнася по-ниска сума, която наброява 5.2 милиона паунда.

Двете компании вдигнали драстично цената на медикамента (2,000%), като регулаторът наредил на фирмите да намалят сумата за закупуване на лекарството.

Pfizer заяви, че "опровергава" констатацията на регулаторния орган, а представители на Flynn Pharma не коментирали въпроса.

"Тези извънредни повишения на цените са стрували на Националната служба по здравеопазване и на данъкоплатеца десетки милиони лири'', посочи експертът от регулаторния орган Филип Марсдън.