Цените на мелничарската пшеница на европейския пазар през последните дни подновиха движението си във възходяща посока. Основна причина за повишението на котировките в Европа е дългоочакваният спад в експортния потенциал на Русия и упоритите разговори за възможното "административно ограничаване на износа" от страна на руското правителство.

Търговски източници информират за заявените вече намерения на фитосанитарните власти на Русия (Росселхознадзор) да засилят контрола за качеството на зърнените храни, предназначени за износ. От самия Росселхознадзор признават, че усилено готвят предложенията за промяна в "условията за допускане на зърно за експорт" и дори лицензионен подход при експорта за редица страни, както и засилване на ролята на държавните структури, пише sinor.bg.

Експертите прогнозират, че през януари т.г. експортът на зърно от дълбоководните руски пристанища ще спадне до 1,77 - 1,89 млн. тона в сравнение с 2,4 млн. т натоварени през декември 2018 г. и 2,1 млн. т - през същия месец година по-рано.

Напоследък в търговските среди се заговори и за спад в темпото на износа на мелничарска пшеница от Украйна през втората половина на 2018/19 маркетингова година (януари - юни). От началото на сезона (1 юли) до 18 януари 2019 г. страната натовари за износ 26,3 млн. т зърнени храни (с над 16% повече спрямо същия период на 2017/18 г. ), в това число: 11,38 млн. т пшеница (с около 5 на сто по-малко).

Тези дни Министерството на аграрната политика на Украйна изпрати тези статистически данни до всички големи компании, подписали "Меморандум за разбирателство относно обема на износа на зърно през 2018/19 маркетингова година". В писмото изрично се отбелязва, че "изнесеното количество пшеница вече представлява 71,1% от обема фиксиран в приложението към подписания Меморандум и при това положение износа на пшеница до края на сезона не бива да превишава 4,62 млн. тона. Междувременно, обемът на експорта на мелничарска пшеница вече е достигнал 83,2% от количеството съгласувано в Меморандума и за товарене до края на маркетинговата година остават само 1,35 млн..тона.

Съгласно данните на авторитетните руски и украински аналитични агенции през последните 7-10 дни експортните цени на руската и украинската мелничарска пшеница се покачиха с 3-5 долара - до $239-243 за тон FOB черноморско пристанище.

В ЕС увеличиха площите с есенна пшеница за сметка на рапицата

Фермерите от най-големите страни-производителки на зърнени и маслодайни култури в Европейския съюз разшириха площите, засети с пшеница през есента, за сметка на свиването на посевите с рапица, съобщи "Ройтерс".

Във Франция площите с есенна пшеница са се увеличили с 3,5% спрямо показателя от миналия сезон, достигайки 5,03 млн. хектара. Френските фермери се надяват на дъждовете, паднали в края на 2018 г., и не откриват особени проблеми за доброто развитие на посевите.

В Германия площите с есенна пшеница са нараснали с 4,6% до 3,02 млн. хектара, докато тези с рапица са се свили с между 18% и 25% според различните оценки заради сухата есен.

Във Великобритания положението е сходно - разширяване на площите със засятата през есента пшеница с 4% до 1,87 млн. хектара. Страната обаче може да бъде изместена от 3-тото място по производство на пшеница в ЕС, тъй като в следващата я Полша фермерите вероятно са засели над 2 млн. хектара от зърнената култура.