През 2023 година нискотарифната авиолиния Ryanair ще започне да провежда редовни полети от София до шест нови дестинации. От ирландската авиокомпанията обявиха, че те ще са от София до Вроцлав, от Варна до Вилнюс и Катовице, както и от Бургас до Дъблин, Каунас и Познан. Полетите ще стартират през месеците март, май и юни, а билетите вече са в продажба.

Припомняме, че през октомври от лоукост компанията заявиха пред Money.bg, че през лятото са отчели бум на пътуванията, на фона на недостиг на персонал, които в комбинация са предизвикали хаос по летищата в света. Друг голям проблем пред сектора авиосектора са били стачките на персонала на летищата, на служителите по въздушна сигурност, на пилотите и на кабинния състав, които макар и локални са се отразили на цялата индустрия. В момента надеждите са за силен зимен сезон.

Цените на билетите ще растат

Отчитайки всички кризи и най-вече растящите цени на енергийните източници средните цени на самолетните билети се очаква да растат. Изказване на изпълнителния директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри стана особено популярно наскоро - той обяви краят на ерата на евтините билети. Това не означава, че евтини полети вече няма да има, но със сигурност това няма да е така масово като във времето отпреди пандемията.

Ryanair пред Money.bg: Цените на самолетните билети ще растат в следващите години

Ryanair пред Money.bg: Цените на самолетните билети ще растат в следващите години

"Това не означава край на нискотарифните полети", казва ръководителят на отдел "Продажби и маркетинг" Киара Равара

Най-големият нискотарифен авиопревозвач в Европа отчете нетна печалба от 1,37 милиарда евро през първата половина на фискалната 2023 година (приключила на 30 септември), в сравнение със загуба от 48 милиона евро през сравнимия период на миналата година. В същото време приходите са се увеличили над 3 пъти - до 6,62 млрд. евро от 2,15 млрд. евро през съответния предишен период, се съобщава в отчета на компанията.

Пътническият трафик за периода нарасна до 95,1 милиона в сравнение с 39,1 милиона човека година по-рано. Заетостта на полетите се повиши до 94% от 79%.

От Ryanair прогнозира обслужването на 168 милиона пътници за текущата фискална година, а коригираната печалба да бъде от порядъка на 1-1,2 милиарда евро.

Шефът на Ryanair: ерата на билета от 10 евро приключи

Шефът на Ryanair: ерата на билета от 10 евро приключи

Средната цена на билета на авиокомпанията ще се повиши от около 40 евро до приблизително 50 евро