Онлайн търговец в Северна Корея предлага 24-часова доставка. Електронният магазин Abnal позволява на клиентите да купуват стоки онлайн по всяко време и ще ги доставя безплатно в рамките на следващия ден, съобщават местни медии.

"Клиентите могат да закупят стоки по всяко време и на място чрез мобилната комуникационна мрежа в магазина. Той постига голям успех с клиентите, като дава възможност за незабавно плащане с карта и предлага разнообразни допълнителни услуги и безплатна доставка в рамките на 24 часа", съобщава държавният Arirang-Meari.

Но не е ясно дали пускането на поръчки по мрежата "в магазина" означава, че купувачите трябва физически да са в един от магазините на Abnal или това е грешка в превода.

Въпреки това, нуждата от физическо посещение на магазин за достъп до цифрови продажби може да не е толкова необичайно за севернокорейците.

В Пхенян, потребителите на смартфони трябва да посетят физически магазин за приложения, за да изтеглят приложения за устройствата си. Магазинът се намира в ИТ център, а след като ги закупят, потребителите могат да изтеглят приложения и софтуер за сигурност чрез bluetooth.

Но онлайн пазаруването расте в Северна Корея. Правителственото Генерално бюро за обществени услуги управлява северокорейския интранет сайт Okryu, който продава женско облекло, аксесоари, лекарства, мебели и храна.

През 2016 г. сайтът Manmulsang отчита общо 3.2 млн. посещения за по-малко от година, според NK News.

Но от тези услуги, заедно с таксита при поискване и новото приложение, подобно на Netflix, могат да се възползват само малък брой богати севернокорейци в столицата на страната.