Uber обяви драстичен план за действие, за да спаси бизнеса си на фона на огромния балон от загуби, причинен от блокирането заради пандемията на новия коронавирус. Въпросът е обаче дали това ще бъде достатъчно, след като компанията беше "нагазила в калта" дори преди коронакризата.

Фирмата заяви, че ще съкрати още 3 000 работни места, което ще доведе до общо намаление от една четвърт от работната сила през последните седмици, пише BBC.

Компанията също така ще затвори или консолидира повече от 40 офиса. Очаква се и лабораторията за изкуствен интелект на Uber също да бъде затворена.

Ръководителят на фирмата Дара Хосровшахи заяви, че сегашните ходовете са необходими, за да може Uber "да осигури бъдещето си".

"Трябва да се утвърдим като самоустойчиво предприятие, което вече не разчита на нов капитал или инвеститори, за да продължи да расте и иновира. Ние трябва да предприемем тези тежки действия, за да стоим силни на два крака, да осигурим бъдещето си и да продължим в мисията си", написа той.

Uber отчете $2.9 милиарда загуби през първото тримесечие

Uber отчете $2.9 милиарда загуби през първото тримесечие

Компанията заяви, че разчита в голяма степен на Uber Eats, за да премине с по-малко загуби през кризата

80% спад

Още преди пандемията Uber се бореше с огромни загуби. Но сега предизвикателствата са се умножили с промяната на дейността по време на блокирането.

Броят на превозните средства на Uber спадна с 80% миналия месец в разгара на блокирането в САЩ и Канада. Междувременно въпреки че бизнесът на компанията за доставка на храна Uber Eats се разрасна, той също продължава да носи загуби.

По-рано този месец Uber обяви, че ще съкрати 3 700 служители и предупреди за възможни допълнителни намаления. Съкращението на работната сила не включва шофьори, които Uber счита за независими изпълнители.

Засегнатите офиси включват центрове в Сан Франциско и Сингапур, които ще започнат да се затварят през следващата година, когато фирмата избере ново регионално седалище.

Uber заяви, че ще реорганизира останалия си персонал и ще намали разходите в области, които не са част от основния бизнес. Комбинирани, действията трябва да намалят разходите на компанията с 1 милиард долара.

Най-големият инвеститор в технологичния сектор отчете рекордни загуби от $13 мрлд.

Най-големият инвеститор в технологичния сектор отчете рекордни загуби от $13 мрлд.

Конгломератът преговаря за продажбата на американския T-Mobile на Deutsche Telekom