Повече от 15 години диамантената индустрия казваше на света, че скоро ще има недостиг на скъпоценните камъни. Но търсенето бе ниско, а компаниите успяваха да изкопаят все повече и повече от тях.

Но скоро индустрията може да се отърси от този период на свръхпредлагане. В два отделни доклада, публикувани миналата седмица, анализатори прогнозират, че пазарът ще се затегне през следващите години, а предлагането ще изпадне под търсенето през 2021 гдина.

Диамантеният бизнес в момента минава през нещо като малка криза. Акциите на компанията вървят надолу заради спад на цените на някои диаманти заради твърде високо предлагане, скромно търсене и слаба валута в Индия, където почти всички диаманти в света се търгуват или превръщат в бижута.

Christie`s изважда на търг най-редкия розов диамант

Christie`s изважда на търг най-редкия розов диамант

Pink Legacy е почти19 карата и се оценява на $30-50 млн.

Според анализаторската Berenberg цените ще останат без промяна през следващите две години, последвано от анемичен ръст от по-малко от 1 процент през 2021 година. След това обаче ситуацията ще се промени.

Световното предлагане достигна пик през 2006 г. при 176 милиона карата - ниво, което може би никога няма да бъде достигнато отново. По време на световната криза то се срина, но от тогава насам расте бавно, но постоянно.

Според Panmure през 2021 г. може да има дефицит от около 15 милиона карата, или 10% от световното предлагане.

Продадоха един от най-големите диаманти в света за 40 милиона долара (ВИДЕО)

Продадоха един от най-големите диаманти в света за 40 милиона долара (ВИДЕО)

Той е открит в мина в Лесото