Капацитетът на соларния пазар в САЩ ще се удвои от гледна точка на новите инсталации през тази година, достигайки 14,5 гигавата. Водещ фактор ще са новите проекти от комунален клас, които разработчиците досега не са успели да включат в мрежата. Това сочи нов пазарен анализ, публикуван от GTM Research.

Инсталации за слънчева електроенергия са се увеличили с 24% през първото тримесечие. Те представляват 64 процента от всички нови мощности в САЩ за първата четвърт на годината, се казва в доклада, цитиран от GreenTech.bg.

С ускорени темпове през миналата година бяха разработени множество проекти от комунален мащаб в очакване, че ключовият федерален данъчен кредит, подпомагащ този вид системи ще изтече в края на 2016 година. Тази кредитна схема обаче бе удължена с пет години в края на миналата година.

Удължаването на изгодното кредитиране ще провокира появата на повече от 20 GW допълнителен соларен капацитет до 2021 г., смятат в GTM. Интересно е да се отбележи, че комуналните проекти ще намалеят през следващата година и през 2018 година.

Електроразпределителните дружества на много места бързат да се сдобият със соларни системи в портфолиото си като застраховка срещу нестабилността в цените на природния газ, се посочва в доклада.

Той отчита и резкия спад в цената на комуналните соларни системи през последните години. Като цяло цените за всички слънчеви системи са спаднали с 8,8% през тримесечието.