Родените през 60-те имаха MTV. Родените през 80-те имаха MySpace. Децата на новия век обаче ще откриват новите си любими групи и изпълнители на мястото, където така или иначе прекарват по-голямата част от виртуалното си време - TikTok. Китайският социален гигант вече предлага собствената си музикална стрийминг платформа на някои пазари.

Контекст: Красотата (и големият проблем) на TikTok е в това, че там всеки може да прави всичко - от танци и шеги до изпълнения на авторски песни. За талантливи млади изпълнители като Lil Nas X и Doja Cat платформата се превърна в истински катапулт към световната слава.

Създателите на TikTok с "убиец" на Instagram - вече е хит в САЩ

Създателите на TikTok с "убиец" на Instagram - вече е хит в САЩ

Четирите най-популярни приложения зад Океана са... китайски

До момента TikTok си партнираше с Apple Music, Amazon и Spotify в рамките на различни промоционални активности, но сега социалната мрежа е готова да предложи на изпълнители, звукозаписни компании и брандове цялостно интегрирано решение.

Детайли: TikTok Music вече се предлага в Бразилия и Индонезия. Начело на проекта е Оле Оберман - ветеран от Warner Music Group и Sony Music, един от хората, спомогнали за установяването на отношенията между големите лейбъли и онлайн платформите.

Пред Semafor той обяснява, че TikTok Music ще стъпи здраво върху ДНК-то на социалната мрежа: "Музиката, която ще ви се предлага в TikTok Music ще е силно повлияна от това, което вече знаем чрез TikTok за вашите предпочитания. Искаме, обаче, това да е двупосочна улица - феновете да откриват музика в TikTok и да я слушат в TikTok Music".

ByteDance, която притежава TikTok, отчита рекордни приходи

ByteDance, която притежава TikTok, отчита рекордни приходи

Основната причина е видеосъдържанието

Освен това, обаче, Оберман и колегите му искат и да мотивират особено по-младите потребители да си взаимодействат с музиката - например лесно да могат да използват любима песен за саундтрак на видео, което са заснели.

Още нещо: Допълнителен елемент в случая е и Ripple - приложение за създаване на музика, по което TikTok работи от известно време. Подобен модел има при видеата - социалната платформа предлага на потребителите си мобилната програма CapCut, която като възможности за монтаж на клипове и снимки е без аналог сред безплатните решения на пазара.