Приходите на китайската компания, която притежава социалната мрежа TikTok, ByteDance се повишиха с над 30%, надминавайки $80 милиарда през 2022 година. Резултатът е съпоставим с другата голяма китайска интернет компания - Tencent Holdings, а причината за добрите резултати се крият в нарастващата популярност на видео платформите TikTok и Douyin, пише Bloomberg.

Видеосъдържанието привлича все повече рекламодатели, които искат да се откъснат от утвърдените социалните медии

Най-високо оценената частна технологична фирма в света каза на своите инвеститори в скорошна бележка, че приходите са скочили от около 60 милиарда долара през 2021 година, според анонимен източник на Bloomberg.

Този двуцифрен ръст изпревари повечето от глобалните интернет лидери, включително Meta Platforms и Amazon. При $80 милиарда приходи ByteDance вече е почти изравнена с Tencent, който спечели $80 милиарда миналата година. 

Китайският милиардер, който стои зад TikTok, напусна председателския пост в ByteDance

Китайският милиардер, който стои зад TikTok, напусна председателския пост в ByteDance

Едва на 38 години, Джан Имин натрупа състояние от 59,4 милиарда долара

Тeмпът на разширяване подчертава устойчивостта на бизнеса на ByteDance

в момент, когато Вашингтон заплашва да се присъедини към Индия в забраната на TikTok. Приложението е на прицела на все повече правителствени агенции по света, които принуждават своите служители да го изтриват от служебните си телефони.

TikTok и китайският му братовчед Douyin източват рекламни долари от други социални медийни платформи. Причина за това е, че по-находчивите търговци се местят от онлайн медиите към по-бързо развиващите се видео услуги.

Снимка 610475

Източник: Getty images

Въпреки че рисковете от глобалната рецесия се отразиха на технологичните компании, ByteDance трябваше да се справя с проблеми извън по-високите лихви и инфлацията - особено в САЩ и у дома в Китай.

TikTok натрупа повече от 150 милиона месечни потребители в Америка, предизвиквайки опасения относно достъпа на комунистическото управление на Китай до данните, които събира. Този месец главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу премина през много враждебно изслушване в Конгреса, по време на което не успя да направи много, за да повлияе на някои от най-шумните критици на своя работодател.

В Китай, ByteDance се присъедини към Alibaba Group Holding и Tencent, за да внедри безпрецедентни ограничения на разходите през година на безкрайни регулаторни репресии и COVID ограничения. Компанията от Пекин, основана преди около десетилетие, ограничи някои от по-рисковите си проекти, включително игри и рискови инвестиции.

Douyin остава най-голямата "дойна крава", тъй като видеофорумът се разви и се превърне в цялостно приложение с вградени покупки, онлайн доставка на храна и функции за хранителни стоки.

Все още стабилният растеж на ByteDance може да повиши доверието сред инвеститорите, разклатени от последните глобални събития. Китайският гигант в социалните медии беше оценен на около $220 милиарда в неотдавнашна инвестиция на частния пазар от фирмата за изкуствен интелект G42 от Абу Даби. Това е спад спрямо $300 милиарда, които собственикът на TikTok определи по време на програма за обратно изкупуване на акции през септември 2022 година.

Екипът на Байдън: TikTok може да остане в САЩ... но само след продажба

Екипът на Байдън: TikTok може да остане в САЩ... но само след продажба

Китайската социална мрежа мобилизира милионите си потребители в своя защита