Сезонът на ранните плодове започна, обаче техните цени продължават да са (твърде) високи за повечето хора. Става въпрос за черешите за консумация, които въпреки че вече са на пазара от 2-3 седмици, продължават да поддържат високи цени. И то при положение, че те са бързо развалящ се плод. Има и данни, че е възможно да останат необрани черешови насаждения. За да разберем защо нещата стоят по този начин, че обърнахме за коментар към Живка Гроздева, член на Управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България.

"Въпросът е, че няма достатъчно работници за беритба на плодовете, а узрелите череши би трябвало да се берат в рамките на 2-3 дни", сподели тревогата на производителите на череши Гроздева. По думите й, стига се дотам, че в някои периоди има буквално "наддаване" от производителите при заплащането на "оскъдните" на брой берачи. По този начин, заплащането за беритба на 1 кг череши е в рамките на 0,80 лв.-1,1 лв. (вкл. превоз до насажденията), т.е. средно 1 лв. за кг.

Недостигът на хора за работа в селското стопанство не е само за работници, но и за квалифицирани кадри - агрономи, инженери и т.н., подчерта ръководителят на браншовата организация. Тя, както и други представители на бранша смятат, че (отдавна) е време държавата да се намеси, за да се повиши интереса към университетските специалности свързани със селското стопанство, както и към работа в този сектор.

Живка Гроздева, която е и производител на плодове, коментира пред Money.bg, че черешите за преработка (основно за направа на компоти, конфитюри и др.) се изкупуват "на едро" средно за 1,40-1,45 лв. за кг (без ДДС).

Снимка 311013

Източник: iStock

"Като цяло обаче у нас пазарът на плодове и в частност на череши е свит, който процес започна от ковид пандемията у нас", посочи Гроздева. Тя даде пример, че преди търговци "на едро" са купували за наши Черноморски курорти за лятото по около 5 тона на ден плодове, докато сега количеството е около 2-2,5 тона.

Освен това, у нас черешите за консумация се произвеждат по-малко, тъй като за да станат по-едри, производителите трябва да произведат до половина по-малко плод, а реализацията на пазара не е сигурна. Гроздева нарече "феномен" ситуацията на пазара на повечето плодове за консумация у нас, тъй като търговците "на едро" и "на дребно" поддържат доста високи цените спрямо покупателната способност на населението.

Експертът даде пример, че сега средната изкупна цена от производител на черешите за консумация от високо качество е 2,50 лв.-3,50 лв. за кг, търговци "на едро" в София ги продават около 5,50 лв. за кг, така че в магазините стигат до 8 лв. за кг.

Стойко Кировски, "Джем и Джем": Консумацията на готови консерви расте, набира популярност и производството на биохрани

Стойко Кировски, "Джем и Джем": Консумацията на готови консерви расте, набира популярност и производството на биохрани

Председателят на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци за състоянието на консервната промишленост пред Money.bg

Гроздева подчерта, че "по веригата", най-голям "принос" за оскъпяването на плодовете имат именно търговците - от което губещи са крайните клиенти, но и производителите.

Във връзка с появата на пазара на първите български праскови за тази година, представителят на овощарския бранш посочи, че не очаква голяма разлика в цените спрямо миналата година. По думите й, реколтата от праскови вероятно ще бъде добра като количество, но качеството общо взето няма да е особено високо, поради недостатъчната влага в почвата. Очакванията са, в активния сезон цените на прасковите в магазините да са около 1,80 лв. - 2,50 лв., в зависимост от големината. Конкуренция на българските праскови ще бъде вносът от Гърция.

На въпрос на Money.bg относно разходите за производството на плодове, членът на ръководството на Асоциацията на овощарите в България отбеляза, че за последните 4 години (от 2020 г. насам), те са нараснали средно с около 50%, като най-голямо е било повишението през 2022 година - а оттогава досега има повишение с още 10-15%. Най-големите "пера" при отглеждането на овощните дървета са за труд, както и за препарати за растителна защита. По-конкретно, за последните 4-5 години, заплащането на труда в сферата на овощарството се е удвоило - и въпреки това, не достига "работна ръка".