Емоционалната интелигентност е нещо, за което се говори все повече и нещо, за което следят експертите по подбор на кадри при кандидатите си. Въпреки това всъщност много от хората не мислят много за своите емоции и не си дават сметка как те влияят на начина на мислене и на държанието им.

Това твърди Ейми Морин, която е психотерапевт, ментор по ментално здраве и автор на книги в тази сфера.

Пред Business Insider тя разказва, че невниманието към емоциите и чувствата на хората може да се окаже скрита причина за проблеми в кариерата и на работното място. Конкретно тя посочва 4 грешки, свързани с тях, които влияят зле на професионалното развитие.

1. Да приемете нова възможност, когато си развълнуван

Защо това е лоша идея: Според различни изследвания, когато човек е въодушевен и е с приповдигнато настроение заради нещо, той надценява възможностите си за успех. Заедно с това смята, че шансовете за провал са по-минимални.

Какво може да направите: Вместо да бързате да подпишете нов договор, например, дайте си малко време. Лесно решение е да напишете списък с всички позитиви и рискове, които може да крие новото начинание.

2. Да водите преговори, когато сте тъжни

Защо това е лоша идея: Когато човек е в минорно настроение, той смята, че не може да приеме отказ или да посрещне по-лоши неща, от това, което вече му се е случило. И това значи, че е готов по-лесно да приеме условията на отсрещната страна.

Какво може да направите: Отново, отлагайте преговорите, ако това е възможно. В случай, че не, напишете на хартия най-важните условия от споразумението, от които не искате да се отказвате. И прибягвайте до тях, когато е нужно.

3. Да поемете рискове, когато сте ядосани или смутени от нещо

Защо това е лоша идея: Изследванията сочат, че когато изпитвате силни интензивни емоции, подобно на гняв, шансът да поемате непремерен риск. Причината за това е, че този тип емоции замъгляват самоконтрола и ви карат да бъдете по-импулсивни в решенията си.

Какво може да направите: Преди да предприемете някакво действие, първо направете нещо, което ви успокоява. Разходка навън, преди изпращането на някой работен мейл или важно обаждане, би помогнало.

4. Играйте на сигурно, когато сте разтревожени

Защо това е лоша идея: Проучванията показват, че повечето хора не могат да се справят в разделянето на ангажиментите си, когато са разтревожени. Ето защо, ако сте притеснени за нещо в личния си живот, като например за здравето на близък, има голям шанс това да се пренесе и в работния процес.

Какво може да направите: Ако ви предстои важна среща или пък възлагането на нов проект, а ви сте притеснени, на първо място го признайте сам пред себе си. Опитайте се да намерите причината за това да сте разтревожени, дайте си сметка дали е нещо, свързано с работата ви или не. Разделянето на тревожните чувства от работните задачи е много важно, за да можете да вземете рационално решение.