Често в неделя вечер се питате как е възможно утре да е понеделник. Когато се замислите за препълнения си график и за безкрайните делови срещи, се чувствате нещастни и неподготвени. Но вместо да прекарвате деня в самосъжаление, може би трябва да си направите план, с който седмицата да мине по-леко.

1. Почистете

Не е задължително да прекарате целия си уикенд в чистене - достатъчно е да отделите само час. Така ще можете да избегнете тези задължения през седмицата и ще имате повече свободно време. А чистата среда също помага за вашата концентрация.

2. Направете си план

Не е нужно да планирате всяка минута от деня си, но е полезно да имате идея какво ви предстои. Прекарването на няколко минути в описването на приоритетите за дадената седмица може да ви помогне да се чувствате по-подготвени.

3. Намерете време за себе си

През уикендите се стремите да прекарате възможно най-много време с близки и приятели. Затова не ви остават много моменти, в които да се погрижите за себе си. В началото може да е трудно да отделите време за това, но постепенно ще разберете колко е полезно. Ще се чувствате по-спокойни и в понеделник ще сте готови за действие.

4. Спомнете си защо ходите на работа

Лесно е да се фокусирате върху негативните страни на работата вместо върху позитивните. Чрез постоянното оплакване сте вечно стресирани и забравяте защо изобщо сте постъпили на работа.

Затова трябва да си напомняте защо сте избрали тази позиция и компания, и как тя ви помага да реализиране своите лични и професионални цели. Това ще ви помогне да си възвърнете чувството за перспектива и може да ви мотивира. Прекарването на това време в размисъл ще е полезно, за да можете да започнете седмицата си с нови цели за бъдещето.