Brexit е напът да направи шефовете на някои от най-големите британски публични дружества още по-богати, пише агенция Bloomberg.

И въпреки че все повече се твърди, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще удари бизнеса на Острова, за някои мениджъри Brexit носи и ползи.

Заплатите на изпълнителни директори, свързани с британския борсов индекс FTSE 100, са частично обвързани с това как се движат акциите на техните компании, вместо изцяло да зависят от представянето на самите мениджъри. А стойтостите на някои активи процъфтяват.

Британските акции получиха тласък от гласуването през юни, а някои компании като Rio Tinto, Smiths Group и WPP генерират най-много продажби в чужбина и от това печелят пари.

Това идва, когато тези приходи се конвертират обратно в лири, която валута отслабна значително и дори се срина след гласуването за Brexit.

Спадът на стерлинга обаче направи британските ценни книжа много по-достъпни за чуждестранните инвеститори като неволен ефект от Brexit, сочи коментар на агенцията.