Цената на акциите на Nvidia се е превърнала в балон, според Rebellion Research. Акциите може скоро да се сринат като лалетата от 17-ти век или "дотком" компаниите от 1990 г., според анализ на мозъчния тръст.

Полупроводниковият гигант скочи със 180% тази година, благодарение на възхода на генеративния изкуствен интелект (AI).

Книжата на Nvidia скочиха толкова високо тази година, че компанията сега търгува на ниво на балон, напомнящо лалетата от 17-ти век и дот-ком компаниите от края на 90-те години, според Rebellion Research.

"В исторически план финансовите пазари са били свидетели на многобройни балони на активи, от манията по лалетата през 17-ти век до по-скорошния "dot-com балон" в края на 1990-те и началото на 2000-те", пишат анализатори на Rebellion.

В колко биха се превърнали 10 000 долара, инвестирани в Nvidia преди година

В колко биха се превърнали 10 000 долара, инвестирани в Nvidia преди година

Защо всички говорят за AI и акции на Nvidia?

"Последното представяне на акциите на Nvidia, водено от ентусиазма около генеративния AI и растящите печалби, изглежда показва много характеристики на такива спекулативни балони", добавиха те. "Смятаме, че Nvidia е страхотна компания... обаче, може би при едва $300 на акция."

Генеративните AI програми като ChatGPT работят на високомощни, специализирани графични процесори (GPU) - и Nvidia има лъвски дял от този пазар.

Компанията публикува последователен отчет за тримесечни печалби, който показва, че търсенето на продуктите му е нараснало благодарение на манията по AI, а инвеститорите реагираха, като купуваха акциите.

Това тласна Nvidia към оценка от трилион долара и я утвърди като член на групата на големите технологични фирми, известна като "Великолепната седморка".

Но остава да се види колко "практичен и печеливш" може да бъде AI и това прави акциите на Nvidia уязвими при текущата им цена, според Rebellion.

Компанията също така изглежда надценена при текущото си съотношение цена/печалба и може да изпита затруднения, ако Федералният резерв в крайна сметка задържи лихвените проценти на по-високо ниво за по-дълго време, за да се бори с инфлацията, предупредиха стратезите.

"С историческите съотношения цена/печалба като референция и задаващата се промяна в паричната политика, инвеститорите трябва да действат предпазливо", казаха те. "Както всеки балон, който е възниквал преди, факторите, водещи до неговото издигане, често засяват семената на евентуалното му спукване."

Rebellion, който използва вероятностни модели за генериране на пазарни прогнози, сравнява оценката на производителя на чипове с няколко високопоставени балона от последните 400 години.

Те включват холандския бум на лалетата през 1630 г. - когато цените на договорите за луковиците на лалета скочиха до небето, създавайки това, което се нарича първият спекулативен финансов балон - както и по-скорошния крах на dot-com, който предизвика масивна разпродажба в технологично тежкия Nasdaq Composite между март 2000 г. и октомври 2002 г.

За съжаление на инвеститорите, не само Rebellion има негативни коментари за акциите на Nvidia. Говорейки с анализатори на UBS по време на конференция, главният изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостаке каза за AI: "Мисля, че това ще бъде най-големият балон на всички времена."

Stability AI е компанията зад Stable Diffusion, един от другите по-популярни генеративни AI инструменти освен OpenAI. Мостаке каза, че общият размер на инвестициите, необходими в AI, вероятно ще бъде 1 трилион долара.

Stable Diffusion позволява на потребителите да генерират фотореалистични изображения чрез въвеждане на текст. Той има повече от милион потребители и е събрал над 100 милиона долара от инвеститори, включително Coatue и Lightspeed Venture Partners.

Generative AI пленява въображението на много академици, ръководители в заседателни зали и дори ученици със способността си да създава човешки език и визуално съдържание от нулата в отговор на потребителски подкани, като използва огромни количества данни.

AI отдавна съществува, като технологията вече е обща характеристика на онлайн сърфирането, социалните медийни платформи и домашните асистенти. Освен потребителските приложения, технологията се използва в медицината, транспорта, роботиката, науката, образованието, финансите, отбраната и други индустрии.

Въпреки това, по-нова форма на AI, която се появи напоследък, е генеративният AI, който се използва в инструменти като популярния AI чатбот ChatGPT, от американската технологична фирма OpenAI, както и Google Bard и Microsoft Bing Chat, и генератори на изображения като Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney.

Мостаке каза, че общият размер на инвестициите, необходими в AI, вероятно ще бъде $1 трилион, "защото е по-важен от 5G като инфраструктура за знания", и предположи, че банки като UBS ще трябва да приемат технологията, тъй като това е "огромен пазар".

Но, добави той, в момента е в "ранен етап" на развитие.

"Не е съвсем готово" за внедряване в мащаб в големи индустрии като финансови услуги, "но можем да видим стойността", каза Мостаке.

Експертът каза още, че компаниите, които не използват AI по подходящ начин в бизнеса си, ще бъдат "наказани" от фондовия пазар.

Той даде пример с Google, който загуби 100 милиарда долара за един ден, след като неговият чатбот Bard AI даде неточна информация в промоционално видео при пускането му. Google се конкурира агресивно с Microsoft, за да спечелите в надпреварата за изграждане на превъзходни AI инструменти.

"Мисля, че това е истинско. Мисля, че тук няма много възможности за инвестиране и ще видите хора да преминават от най-добрите производители на чипове към компании, които използват това, за да повлияят по подходящ начин на долната си линия и на печалбата си. И ще видите как пазарът наказва онези, които не го използват", каза Мостаке.

"Това ще бъде една от най-големите инвестиционни теми през следващите няколко години", добави той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.