Amazon ще съкрати 9 000 работни места в глобален мащаб, което ще е второто голямо съкращаване на персонал. Компанията обяви, че съкращенията ще бъдат най-вече в отдела на облачните услуги, реклама и звена за стрийминг на живо в Twitch. Това се случва след повече от два месеца след като Amazon обяви, че има големи планове си за съкращаване на персонала, което ще засегне повече от 18 000 служители, предаде The Guardian.

През януари Amazon обяви планове за затваряне на три склада в Обединеното кралство и седем станции за доставка, което засяга повече от 1 200 служители.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси обяви пред работниците, че компанията е наела много персонал през последните няколко години, но несигурната икономика я е принудила да избере съкращения на разходите и персонала. В Amazon работят 1,5 милиона души по целия свят.

Amazon изпревари Apple и стана най-ценната марка в света

Amazon изпревари Apple и стана най-ценната марка в света

Третият бранд в класацията е Google, четвърти - Microsoft, пети - Walmart

Компанията систематично съкращава разходи в целия бизнес и спира строителството на част от втората си централа във Вирджиния.

Вторият кръг от съкращения идва следва подобен ход на Meta. Миналата седмица компанията обяви планове за съкращаване на още 10 000 работни места, след като вече обяви съкращения на 11 000 работни места.

Технологичните фирми са съкратили над 150 000 работници в световен мащаб миналата година, според уебсайта Layoffs.fyi, като още 139 000 съкращения вече са обявени през 2023 г., включително последното съобщение на Amazon.