Amazon стана първата публична компания в историята, която загуби 1 трилион долара пазарна капитализация на фона на крах на технологичните акции. За сравнение това е като да загубите пазарната стойност на компанията майка на Google Alphabet, която сега се оценява на 1,13 трилиона долара.

Цената на акциите на най-големия онлайн търговец на дребно в света падна с 4,3% до 86,14 долара в сряда, като пазарната му капитализация достигна около 879 милиарда долара, пише Business Insider.

Акциите са "изтрили" около 48% от стойността си само тази година - за сравнение през юли 2021-а пазарната капитализация на компанията почти достигна 1,9 трилиона долара, според Bloomberg.

Пазарната стойност на Amazon падна под границата от 1 трилион долара на 1 ноември, няколко дни след като компанията публикува резултатите печалби за третото тримесечие и прогнозира най-бавния ръст на компанията за четвъртото тримесечие досега.

Не само Amazon страда: петте най-големи американски технологични компании по приходи вече са загубили близо 4 трилиона долара пазарна стойност тази година, заради нарастващата инфлация и макроикономическите ситуация.

Спадът в цената на акциите на Amazon повлия на богатството на основателя на Amazon Джеф Безос. Четвъртият най-богат човек в света притежава 113 милиарда долара, след като започна годината при 192,5 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

"Подготвяме се за период на по-бавен растеж, както повечето компании", заяви финансовият директор на Amazon Брайън Олсавски.